2.4 C
Budapest
2022. december 3., szombat
Magyar Jelen
Hírek

Felszámolják a romániai magyar nyelvű orvosoktatást

A diákok és az oktatók a MOGYE és a Petru Maior egyesítését próbálták jogi úton megakadályozni. Nem sikerült – írja a Főtér.ro.

A marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar tagozata májusban jelentette be, bírósághoz fordul a MOGYE és a román tannyelvű Petru Maior Egyetem egyesítése miatt, mivel a fúziót szentesítő szenátusi ülés nem épp törvényesen zajlott.

A pár héttel ezelőtt közzétett jogerős bírósági döntés azonban az egyetem vezetőségének adott igazat – ezt Leonard Azamfirei rektor jelentette be a Punctul.ro szerint.

A magyar pedagógusok és a diákok a magyar oktatás felszámolása felé tett döntő lépésként értékelték tavaly a két egyetem szenátusa által megszavazott fúziót, ráadásul azt is kifogásolták, hogy a kormány egyik napról a másikra bólintott rá az egyesítésre, így már az előző tanévben elkezdhette működését a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE).

(Főtér.ro)

További híreink

Román zászlókkal és szavakkal takarták el a “kürtős kalács” feliratokat Nagybányán

Irányi Dániel

Román csecsemő – egy bukaresti politikus szerint az abortuszhoz való jogot alkotmányba kellene foglalni

Faragó Dániel

Romániában emelkednek az esetszámok – előre jöhet az őszi hullám

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben