6.8 C
Budapest
2022. december 7., szerda
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemeltVélemény

Fiatal Magyarország?- Az ellenzékiek közül csak a Mi Hazánk tudott előrelépni a fiatalok között

A vereség szemétdombjain kukorékoló balliberális politikusok egyre többet nyilatkoznak arról, hogy a pártelitjeik és pártjaik potenciális, korábbi törzsszavazói között 2022-re akkora űr tátong, hogy azt akár Elon Musk is kutathatná. 

A válságra minden párt igyekszik megtalálni a saját válaszát, a legkülönfélébb és a legszórakoztatóbb reakciókkal találkozhatunk. Elsőként a Momentum jelentette be, hogy bojkottálni fogja az országgyűlés alakuló ülését, de azt is világossá tették, hogy ha kiduzzogták magukat majd átveszik a mandátumokat. Orosz Anna és Hadházy Ákos már most teljesen ellentétesen kommunikál a mandátumok és a parlamenti munka kérdésében. Ehhez jön még hozzá Donáth, a párt identitását újrakeresni kívánó, 3 éve Brüsszelben dolgozó elnök.

A Jobbikban május 7-én lesz a tisztújítás. Jakab helyére az elgyurcsányosodásában szintén kulcsszerepet játszó Stummer János pályázik, nem kétséges: a szebb múltat megélt gárdánál gigászok küzdelme várható. A Jobbik nagy valószínűséggel szervezeti feszültségekkel fogja tölteni a következő hónapokat, a bizonytalanság nagy a megfogyatkozó pártnál. Jelenleg csak az biztos, hogy néhány irodába már nem kell alkalmazottakat felvenni.

A lista korántsem teljes, a hivatalától búcsúzik még a legutóbb jobbikosként mandátumot szerzett Balczó Zoltán, Csányi Tamás, Gyüre Csaba, Magyar Zoltán, Nunkovics Tibor, Potocskáné Kőrösi Anita, Rig Lajos, Steinmetz Ádám, Stummer János, Szilágyi György. De befejezi tevékenységét Varga-Damm Andrea valamint a fiatalabb szekciót képviselő(?) Farkas Gergely, Bana Tibor, és Bencsik János is.

Nem túl rózsás a helyzet a szocialisták háza táján sem. Tóth Bertalan társelnök bejelentette, hogy nem indul a párt következő tiszújításán, de ettől függetlenül frakcióvezető marad, ami történetesen majd duplaannyi fizetéssel jár. A Momentumhoz hasonlóan itt is Brüsszelből várják a megváltást attól az Ujhelyitől, aki már 2019-ben is épp ki tudott menekülni a (szocia)listáról az EP-be- a kocsmapolitizálás végtelen házmesterfröccsébe fojtva ezzel Szanyi Tibort. Ujhelyi több lapnak is azt nyilatkozta, hogy az MSZP szegfűje elhervadt és még a párt nevét is meg kell változtatni.

Érdemes emlékezni: az utódpárt eddigi névváltoztatásai sem hoztak áttörő sikert, nem is csoda, hogy a másik társelnök elsődlegesen nem ezt tartja a jövő zálogának. Tóth hátrébb lépése után minden normális pártban egyértelmű, hogy a társ is megbukott, dehát vak kapus ellen nem hat a lövőcsel: Kunhalmi még mindig nem mondott le. Sőt. A korábban bombabiztosként kikiáltott, körzetét éppenhogy megtartó politikus az Azonnalinak újabb olyan meglátásait árulta el, amelyekkel ezúttal majd biztosan sikerül az MSZP megújítása. Kunhalmi Ágnes arról is beszélt, hogy a baloldali összefogás külföldi tanácsadókkal dolgozott a kampányban, így nem is érthették a választók hangját, amin még a Bige László által megfinanszírozott kutatás sem segített, mert ezt nem használták. A társelnök úgy véli, hogy a lehető legtöbb amit a mostani helyzetből ki tudnak hozni, ha megtartják 2024-ben a jelenlegi önkormányzati székeiket.

Az interjúban ennél a pontnál dobja be a csodafegyvert: az MSZP-nek új kérdéseket kell megválaszolnia és fiatalításra van szüksége. Kunhalmi szerint sok fiatal akar csatlakozni hozzájuk és legyen bármi az ára, de nekik lehetőséget kell biztosítani. Emlékezetes, hogy Ágnes ezt már 2014-ben is így mondta, a különbség az akkori és a mostani nyilatkozat között csak annyi, hogy a 2014-es Kunhalmi Ágnes még tudott nevetni a saját hazugságán, a mostani pedig már el is hiszi azt.

Fiatalok ide, vagy oda az jól látható, hogy a Jobbik ezt a korábbi státuszát elvesztette. Az egykori radikális párt már nem tudja sem megszólítani, sem bevonni a 30 alattiakat.

A közös szereplés miatt a korosztályban erősnek számító Momentum is veszteségeket kénytelen elkönyvelni.

A mostani eredmények és a célzott kutatások azt mutatják, hogy

a Fidesz mellett az ellenzéki erők közül egyedül a Mi Hazánk tudott sokat erősödni a fiatalok körében.

A mozgalom úgy ugrotta meg az 5%-os küszöböt, hogy a választások előtti felmérés szerint az első szavazók körében már 13%-nál jár.

13%-on áll a huszonévesek között a nemzeti erő- a Mi Hazánk beviszi a fiatalok hangját a Parlamentbe

A rendszerváltás után született generációt a NER-en kívül eső politikai szerveződésnek rég volt ekkora esélye megszólítani és érdemben becsatornázni Magyarország ügyeibe. Ebben a ciklusban választ kapunk arra, hogy a Mi Hazánk tud-e élni a lehetőséggel.

 

 

 

 

További híreink

Mi Hazánk: ne fizessünk Ukrajnának! – Határozati javaslatban kezdeményezik a döntés visszavonását

Magyar Jelen

Dúró Dóra: ha az EU nem fizet, akkor mi se fizessünk nekik

Faragó Dániel

Van, akinek csak hetedszerre sikerült tankolnia (+VIDEÓ)

Horváth Tamás

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben