23.3 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Francia Alkotmánytanács: a börtönből kiengedett terroristák megfigyelése jogsértő

A francia Alkotmánytanács alkotmányellenesnek találta a terrorizmusért elítéltek megfigyeléséről szóló, sokat vitatott törvénymódosítás lényegi elemeit.

Az előbb a szenátus, majd július végén a nemzetgyűlés által is jóváhagyott módosítás több rendelkezése sérti az alapjogokat a francia alkotmánybírósági szerv pénteken ismertetett álláspontja szerint. A testület hozzátette, nem lehet a személyes szabadságot szükségtelen szigorral korlátozni. Ezek közé sorolta a szabad mozgás korlátozását, a magánélet megfigyelését és a normális családi élethez való jog megsértését.

Az Alkotmánytanács szerint bár a törvényhozókat az az alkotmányos cél vezette, hogy szembeszálljanak a terrorizmussal, az intézkedéseknek azonban arányosnak kell lenniük. A törvénymódosítás révén többek között lehetővé tennék az igazságszolgáltatási szerveknek, hogy a terrorvádakkal öt évnél hosszabb időre elítélt személyeket büntetésük letöltése után több évre hatósági megfigyelés alá helyezzék. Ennek keretében például előírható lenne számukra, hogy hol lakjanak, illetve megtiltható lenne, hogy bizonyos személyekkel érintkezzenek.

A büntetést letöltő személy hozzájárulásával egy elektronikus nyomkövető karperec viselésével tovább bővülne az ellenőrzési lehetőségek köre. A jogszabály bírálói szerint ez az emberi és polgári jogok megsértésének minősül, és a magánszféra ilyen mértékű korlátozása nem áll arányban a közbiztonság érdekével. Franciaországban az elmúlt években több iszlamista terrortámadás is történt, ezekben több mint 250-en vesztették életüket.

(MTI)

További híreink

Szélsőjobboldaliság vádjával feloszlatták a Bundeswehr különleges erőinek egyik századát

Szabó Norbert

Kína útnak indította Mars-szondáját

Szabó Norbert

Nagyot nyer a magyar kormány a gyenge forinton

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben