9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Franciaországban is felváltja az oltási igazolvány a védettségit

A francia parlament két hétig tartó heves közéleti vita után elfogadta a koronavírussal szembeni védettségi igazolást felváltó oltottsági igazolásról szóló törvénytervezetet – írta meg az MTI.

A többszörösen módosított szöveget a nemzetgyűlésben 215 igen szavazattal, 58 nem ellenében, 7 tartózkodás mellett fogadták el, amiből világosan látszik, hogy annyira nem lehetett heves az a vita, hiszen a Covid-nagykoalíció Franciaországban is összeállt.

A szocialisták jelezték, hogy bár megszavazták a javaslatot, az alkotmánytanácshoz fordulnak az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának szavatolására, ami néhány nappal tovább késleltetheti a törvény kihirdetését. Kérdés persze, hogy ha valóban aggódnak az alapvető szabadságjogokért, akkor mégis miért szavazták meg a tervezetet? Tán nem csak az egyre apadó támogatottságukat próbálják megőrizni átlátszó kommunikációs trükkökkel?

Mindössze a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülésen és a Jean-Luc Mélenchon által irányított radikális baloldal ellenezte a javaslatot, az összes többi párt megszavazta a végső szöveget.

Az oltottsági igazolás – amely három adaggal érvényes – az augusztus óta érvényes vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel.

A jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, kivéve az egészségügyi intézményeket, hanem oltottsági igazolást kell bemutatni

az ötvennél több főt fogadó nyilvános helyeken, sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon.

A törvény 16 éves kortól írja elő az oltottsági igazolás használatát, ugyanis 16 éves kortól nem kötelező szülői beleegyezés az oltás felvételéhez.

A 12 és 15 év közöttieknek továbbra is elég a védettségi igazolást bemutatni.

A védettség helyett kizárólag az oltottságot igazoló kártya bevezetése, és annak időzítése is feltűnő hasonlóságot mutat a magyar kormány lépésével. Ami azért is aggasztó, mert eszerint ebben a kérdésben a Fidesz-kormány és a korábbi Rothschild-bankár Emmanuel Macron igen hasonlóan gondolkodik. Persze, az is lehet, hogy ezt is előre leegyeztették decemberi találkozójuk során.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai a járvány stabilizálódására utalnak. A naponta feltárt új esetek száma még mindig nagyon magas, de már nem emelkedik a múlt heti rekord fölé, amikor is 24 óra alatt több mit 360 ezer új esetet jelentettek.

A kormány oltási stratégiáért felelős biztosa a L’Express című hetilapnak adott interjúban optimistának mutatkozott a járvány kézben tartását illetően, a lakosság magas átoltottsága miatt. Alain Fischer úgy látja, hogy a magas esetszámok ellenére az omikron variáns okozta hullámot “már nagyon jól ellenőrzés alatt” tartja Franciaország, és annak levonulása után, március elejétől “nyugodt időszak” következhet.

Franciaországban viszonylag messzire mehet a kormány az oltatlanok terrorizálásban, hiszen az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 77,5 százaléka a második adagot, 45 százaléka pedig a harmadik adagot is megkapta.

További híreink

Medián: 7%-on a Mi Hazánk

Faragó Dániel

NAV: március közepétől elérhetők a szja-bevallási tervezetek

Varga Lilla

Zsarolással több tízezer forintot szerzett meg egy idős nénitől

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen