4.8 C
Budapest
2022. december 7., szerda
Magyar Jelen
Hírek

Genfben népszavazással döntöttek a minimálbérről

A világ legmagasabb minimálbérét vezették be Genfben, miután a várost is magába foglaló, azonos nevű kanton lakosai egy népszavazás keretében megszavazták a 23 frankos, azaz több mint 25 eurós óránkénti minimális keresetet. Ez körülbelül 9 ezer forintnak felel meg.

Vagyis, ha egy héten 41 órát dolgozunk, az havi szinten 4086 frankot jelent.

A szakszervezetek a népszavazási kezdeményezést azzal indokolták, hogy

ennél kisebb jövedelemből lehetetlenség emberhez méltó megélhetést garantálni.

Az “igennel” voksolók pedig maximálisan egyetértettek.

Genfben kiemelkedően magasak a megélhetési költségek, részben amiatt, hogy az ENSZ és más nemzetközi szervezetek alkalmazottai adómentesen magas béreket kapnak. Egy tipikus kétszobás lakás havi bérleti díja háromezer frank, az élelmiszerárak a németországinak a duplájára rúgnak, egy csésze kávé pedig négy-öt frankba kerül.

A népszavazással Genf elhódította Ausztráliától a hízelgő “legmagasabb órabérminimum” titulust. A 19,84 ausztrál dollár 13,15 svájci franknak felel meg, de a Svájccal szomszédos Németországban és Franciaországban is jóval kisebb a minimálbér: a németeknél 9,35, a franciáknál pedig 10,15 euró. Magyarországról pedig inkább ne is beszéljünk, hiszen még a V4-eknél is sereghajtók vagyunk.

(theworldnews.net nyomán)

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

Mit jelent – és mit nem – a németek kiesése?

Horváth Tamás

Matolcsy György fizetésemelést kap

Magyar Jelen

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben