1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
BelföldGazdaságHírekKiemelt

Gulyás Gergely bejelentette a járványügyi akcióterv részleteit

Minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni – árulta el a “Mit, miért tesz a kormány?” címmel tartott mai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Itt vannak a gazdaságvédelmi akcióterv újabb részletei:

  • 1345 milliárd forintot szánnak a gazdaság újraindítására szolgáló alapra: A gazdaság újraindításához szükséges alap 922 milliárd forintot kap meg a minisztériumoktól, és ide kerül 423 milliárd forint a foglalkoztatási alapból. 1345 milliárd forint áll így az alap rendelkezésére. Közel 30 ezer ember veszítette el eddig a munkáját – közölte Gulyás Gergely.
  • 55 milliárdot szednek be a bankokból, 36 milliárdot a multinacionális kereskedőktől: A párttámogatások 50%-át erre az évre (1,2 milliárd forint) a járványalapba kell befizetni, a multinacionális kereskedelmi láncoktól 36 milliárd forintot szednek be. A bankoknak 55 milliárd forintot kell a járványalapba befizetniük. A gépjárműadókból 34 milliárd forintot csoportosítanak át a központi költségvetésbe az önkormányzatokból. Összes 663 milliárd forintot biztosanak az alap számára, a járvány elleni védekezés központi alapbjának 378 milliárd frintjával együtt. Az egészségügyi dolgozók közül 20%-os béremelést egészségügyi szakdolgozók, védőnők 81 milliárd forint összegben az alapból, az egészségügyi bérkiegészítés pedig több mint 70 milliárd forintba kerül az államnak.
  • Átcsoportosítások és közös teherviselés: Létrehoznak egy járvány elleni védekezést és egy gazdaság-újraindítást szolgáló alapot is. Jelentős költsgévetési átcsoportosítást hajtott végre a kormány.
  • A tárcáktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítanak át.
  • A politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is közös teherviselésre hívják.
  • Az intézkedések nem visszamenőleges hatályúak.

  • Bruttó 500 ezer forintot nyár elején az egészségügyi dolgozók: A legfontosabb továbbra is az emberi élet és az egészség védelme, az egészségügyi védekezésre a kormány korlátlanul biztosítja a forrásokat nyitott előirányhatokkal. Egészen biztos, hogy minden anyagi forrás a védekezéshez rendelkezésre fog állni. A heroikus küzdelmet bruttó félmillió forint juttatásával akarja a kormány elismerni minden egészségügyi dolgozónál, ez valamikor a nyár elején fog megérkezni. A kormány eddig mintegy 380 milliárd forintot költött el a járvány miatt.
  • Forrás: pénzcentrum.hu

További híreink

Nyugat-Európában ma már teljesen általánosak a brüsszelihez hasonló zavargások

Horváth Tamás

Hollandia is “megünnepelte” a marokkói csapat győzelmét (videó)

Irányi Dániel

Schiffer András: Igazságot az engedetleneknek!

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben