-2.5 C
Budapest
2022. január 26., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Vélemény

Guy Verhofstadt: Növekszik egy diktatúra az Európai Unión belül

Bevallom, első olvasatra azt hittem, a Momentummal egy EP-frakcióban ülő belga politikus lelkiismerete szólalt meg, és az Európai Unióban elhatalmasodó föderalista, birodalmi gondolkodással szemben emeli fel a hangját, mely térdelős, szivárványos ideológiájával egész Európát szeretné romba dönteni. Csalódnom kellett.

Twitter-bejegyzésben a belga liberális az Orbán-kormányt bírálta, miután kiderült, hogy Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyeltek meg az NSO nevű izraeli cég világszerte használt kémszoftverével, a Pegasusszal. Nem tudjuk persze, milyen háttéralku keretében, és miért pont egy zsidó kémszoftverből vásárolt hazánk, de így legalább olyan országokkal kerültünk egy platformra, mint Azerbajdzsán, Ruanda, vagy Szaúd-Arábia. Remek névsor…

Ráadásul az érintett cég munkatársai később annak rendje és módja szerint szivárogtattak, így most a kormányoldal magyarázkodhat. De ez legyen az ő gondjuk. Így jár, aki megbízik ezekben.

Még annyit érdemes a történethez hozzátenni, hogy a radikális jobboldalon tevékenykedő szervezetek és személyek is tudnának bőven mesélni törvénytelenségig menő megfigyelésekről, zaklatásokról, mind a Fidesz-kormány, mind a balliberális éra alatt. Ebben sincs tehát túl sok különbség a két oldal között. Ám érdekes módon ilyenkor a balliberális oldal nem látja sérülni se a demokráciát, se a jogállamot. Ahogyan a külföldi sajtót is teljesen hidegen hagyja a dolog, ami nem meglepő, hiszen Nyugat-Európában még ennél aljasabb és durvább módszereket is alkalmaznak a nemzeti érzelmű emberekkel szemben. De az persze rendben van, hiszen ahogyan a neoliberális dogma is tartja: a szélsőjobbnak nincsenek jogai.

Hülyének nézik az embereket? 

“Nem elég az aggodalom… növekszik egy diktatúra az Európai Unióban. Ezt az ügyet az Európai Parlamentnek teljes körűen ki kell vizsgálnia”

– siránkozott Cseh Katalin tweetjét tovább osztva Verhofstadt.

Még el is hinnénk, hogy őszinte a felháborodása a két érintettnek, ha néhány hete nem szavaztak volna meg az Európai Parlamentben a Fidesszel karöltve egy olyan jóváhagyást, mely alapján bárkit le lehet hallgatni és meg lehet figyelni bírósági ítélet nélkül. Az jó megfigyelés, ez pedig rossz megfigyelés?

Donáth Annának is szelektív a memóriája? 

Donáth Anna július 6-án szintén megszavazta az európai szintű megfigyelést, ám erről még csak nem is tájékoztatta követőit. Egy ilyen “apróság” nem is érdemel szót, ugye? Vagy esetleg a tanácsadói úgy ítélték meg, nem lenne túl szerencsés két adatvédelmi és szabadságunkért aggódó bejegyzés közé beszúrni egy “Ja hát igen, én is hozzájárultam az európaiak teljes, bírósági engedély nélküli megfigyeléséhez. Bocs.” posztot?

Ez a kettősség mindenesetre nem okozott túl nagy törést a Momentum EP-képviselőjében, így egyáltalán nem jelentett neki gondot egyik nap megszavazni az európaiak totális megfigyelését, a másik nap meg a lehallgatás és megfigyelés miatt felháborodni. Emlékezetes, a párt a koronavírus alatt is előbb mindenkit oltani akart, totális lezárást követelve, majd nyitást sürgetett csupán azért, hogy egy hét múlva ismét a lezárások leghangosabb híve legyen. Olybá tűnik a Momentumban a pillanat megfogása jóval előrébb való, mint a következetesség, vagy a szilárd világkép. Mondjuk, ez esetben a párt neve kitűnő választás volt. Nomen est omen.

Irányi Dániel

Kiemelt kép: multimedia.europarl.europa.eu

 

További híreink

Családja verte meg és borotválta le a muszlim lány fejét, mert egy keresztény fiút szeretett

Irányi Dániel

Az állam maga végzi el az oltatlan tanárok listázását

Faragó Dániel

Már készülnek a nyomdában a magyar oltási igazolványok

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen