5.6 C
Budapest
2022. november 27., vasárnap
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Gyalázat – 17 év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt

A Fővárosi Törvényszék a megismételt elsőfokú eljárásban 17 év fegyházra ítélte az évtizedek óta üldöztetett Budaházy Györgyöt, akivel nemrég Toroczkai László készített egy múltidéző beszélgetést. Különösen azoknak érdemes előzményként megtekinteni, akik a 2006-os esmények idején még nem foglalkoztak politikával. 

Az egész bírósági eljárást jól jellemzi, hogy Budaházyt és két társát még az indokolás előtt letartóztatta, az ítélet miatt feldühödött hallgatóságot pedig kizavarta a teremből az eljáró bíró, teszi hozzá a kurucinfo.

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű “terrorszervezet” 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori szocialista-szabaddemokrata kormány politikáját. A szervezet célja az is volt, hogy félelmet keltsen a lakosság egyes csoportjaiban, például Molotov-koktélos támadásokat követtek el az akkor kormányzó pártok, illetve az akkori kormánypárti politikusok ingatlanai ellen. A vádlottak javarészt tagadták bűnösségüket. A Fővárosi Törvényszék 2016 nyarán első fokon, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélte terrorcselekmény, testi sértés, kényszerítés miatt Budaházy Györgyöt, aki addigra már több évet töltött letartóztatásban. A tizenhét vádlott közül tizenötöt “terrorcselekmény miatt” 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak.

Az ügyet fellebbezések nyomán másodfokon tárgyaló Fővárosi Ítélőtábla később hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasította a törvényszéket. A táblabíróság szerint az ítélet megalapozatlan, súlyos ellentmondásokat tartalmaz, és az elsőfokú bíróság nem teljesítette indokolási kötelezettségét. Elmaradt számos bizonyíték mérlegelése, vádlotti észrevételek értékelése, bizonyos esetekben nem voltak adatok Budaházy György felbujtói magatartására, esetenként még tényállást sem állapított meg az elsőfokú bíróság. Az ítélőtábla szerint első fokon esetenként törvényellenesen zárták ki a tárgyalásról a nyilvánosságot, sérültek a védelem jogai, amikor egy tárgyalási jegyzőkönyvhöz csak egy-két év elteltével juthattak hozzá az érintettek. A tábla a megismételt eljárásban előírta az elsőfokú bíróságnak az eljárási szabályok tiszteletben tartása mellett egyes bizonyítékok értékelését, tanúk újbóli meghallgatását, de leszögezte azt is: csak a legszükségesebb körben kell megismételni az eljárást.

Kivonat Budaházy György védőbeszédéből:

A 12 évnyi “nemzeti” kormányzás alatti ítélkezési morált(?) , gyakorlatot sokan és sokat fogják még értékelni, alább Sziva Balázs bejegyzése:

17 év fegyházbüntetést szabtak ki a megismételt elsőfokú eljárásban Budaházy Györgyre, összesen több, mint 100 évet a vádlottakra. A magát nemzetinek hazudó, képmutató magyar kormány pedig szégyellje magát! Van bőr a képünkön 2006-ot magukénak hazudni, azok, akik pedig valóban részt vettek a nemzeti oldal nevében a hazafias eseményeken, nem kapnak mást, mint elhallgatást, ellehetetlenítést vagy éppen 17 év fegyházbüntetést.
Igazságot Budaházy Györgynek, szabadságot a vádlottaknak!
Itt pedig Toroczkai László véleménye:
GYALÁZAT! Budaházy Gyuri és társainak perének újabb ítélethirdetésén voltam ma reggel, még a bíróság folyosóján is beszéltem a hazafiakkal, akik reménykedtek egy korrekt ítéletben. Az első eljárás során botrányos hibákat vétett az eljáró bíró, emiatt megismételték az eljárást. Közben eltelt 13 év, joggal reménykedhetett mindenki egy igazságosabb ítéletben. Erre ma a bíró több mint 100 évet adott a tisztességes családapákból, asszonyokból álló hazafi-csoportnak, Budaházy Gyuri súlyosabb fegyházbüntetést, 17 évet (!), kapott, mint az első alkalommal!
Eközben Gyurcsányék a Fidesznek köszönhetően megúszták a sukorói korrupciós ügyet, amelyet még mi derítettünk fel Gyurival.
Cigánybűnözők, gyilkosok, politikusbűnözők nem kapnak ilyen súlyos büntetést. Ez a 12 éves “nemzeti” kormányzás. Az ítélet ugyan nem jogerős, de a bíró elrendelte a hazafiak letartóztatását, ezért maszkos kommandósok lepték el a tárgyalótermet, és bilincsben vitték el Gyuriékat. Az sem számított enyhítő körülménynek, hogy 13 éve tart a meghurcolásuk. Ha április 3-án ott leszünk a parlamentben, azonnal benyújtjuk az amnesztia-törvényt, amely minden 2006 és 2010 közötti politikai ügyben érintett számára közkegyelmet jelent majd. 

További híreink

Több ezres tüntetés kezdődött a Covid-korlátozások ellen Kínában

Magyar Jelen

Megújítani mindent Krisztusban – Szász Péterrel beszélgettünk

Kemény János

Minek kell még történnie, hogy kiadják a tűzparancsot az EU külső határain?

Horváth Tamás

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben