20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
HírekKülföld

Gyarmatosítás: Az USA nem elégedett az európaiak reakciójával

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo csalódottságának adott hangot, mert szerinte nem megfelelő módon reagáltak az európai országok a hírre, hogy az Egyesült Államok hadserege egy dróntámadásban meggyilkolta Irán legfontosabb katonai vezetőjét, Kasszem Szulejmanit – írja a 444.hu. 

Pompeo arra utalt, hogy a bejelentés után a jelentősebb európai országok, azaz Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem voltak “kellően támogatóak”. A Guardian washingtoni tudósítójának beszámolója szerint Pompeo az európai reakciókat az USA közel-keleti szövetségeseinek, azaz feltehetően Izrael, Szaúd-Arábia és az Emirátusok vezetőinek reakcióival összehasonlítva találhatta csalódást keltőnek.

Az Iránnal szembeni külpolitika kialakítása eddig is komoly töréspontot jelentett az EU vezetői, illetve a Trump-kormány között, miután Trump volt az, aki felmondta az Iránnal kötött atomalkut és újabb szankciókat vetett ki az országra, míg az EU szerint az a kísérlet, ahogy az USA próbálja ellehetetleníteni az iráni gazdaságot, csak tovább élezi a geopolitikai feszültséget a régióban.

Szulejmani meggyilkolása után azt is látni, hogy rövidtávon mindenképp nehezebb lesz folytatni az ISIS maradványai elleni harcot a régióban: a megnövekedett biztonsági kockázat miatt a NATO felfüggesztette az iraki biztonsági erők további kiképzését, és az ISIS-ellenes nemzetközi koalíció is csökkentette a műveletei számát. Michael Knights, egy washingtoni thinktank elemzője szerint az elmúlt pár napban gyakorlatilag teljesen leállt az ISIS elleni küzdelem.

(444.hu nyomán)

További híreink

Amerikai drón ölt piknikezőket

Kiss Albert

Szlávik: az oltatlanoknak fel kellene venni a maszkot

Faragó Dániel

Kommentár nélkül

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben