13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Gyengült a forint szerda reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.

Szerda reggel nyolc órakor 338,75 forinton jegyezték az eurót a kedd délutáni 338,55 forint után. (Kedd reggel még 338,05 forinton jegyezték az eurót.)

Emelkedett a dollár és a svájci frank jegyzése is, a dolláré 311,62 forintra 311,40-ről, a svájci franké pedig 318,97 forintra a kedd délutáni 318,83 forintról.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint azonban nem a forint gyengülése, hanem az árfolyam ingadozása jelenthet problémát. Mint monda:

A magyar gazdaság Európa élmezőnyében van, teljesítménye az elmúlt évekhez hasonlóan, 2019-ben is dobogós helyet ért el, meghaladta a kormány és a Pénzügyminisztérium (PM) várakozását.

A miniszter szerint az ipar lassulása figyelmeztető jel. Az év egészében még 5,4 százalékkal nőtt az ipar, de jól látható, hogy az év második felében egyre inkább gyengült teljesítménye, sőt decemberben már negatív is volt, ezért nem árt óvatosabban tervezni 2020-ra.

A német autógyártók nehézségei egyre inkább érezhetők, a járműipar decemberi 10 százalékos csökkenése azt mutatja, hogy ez a magyar gazdaságot sem fogja érintetlenül hagyni. Olyan új beruházások vannak azonban az autóiparban is, amelyek növelik az ágazat általános kapacitásait. Az eddigi létszámleépítések és gyárbezárások Nyugat-Európában voltak, nem Közép-Kelet-Európában, e szempontból nem állunk rosszul – tette hozzá a miniszter.

A tárcavezető a 340 forint feletti euró/forint árfolyam kapcsán közölte: árfolyamkérdésekkel továbbra sem foglalkozik a kormány. A forintárfolyam változásából adódó következményekkel kell foglalkoznia, azzal, hogy az árfolyam hogyan hat az államháztartásra, a költségvetésre, ami nagyjából egyenlegsemleges. Az államadósság deviza részének kamatkiadása kapcsán lehetnek többletkiadások, a devizaarány azonban folyamatosan csökken, míg 2010-ben még 50 százalék fölött volt, most nem éri el a 20 százalékot – mondta a miniszter. A vállalatoknak Varga Mihály szerint nem az árfolyamszint, hanem az ingadozás jelenthet problémát.

A januárban rekordszintű, 4,7 százalékos inflációra reagálva azt mondta, a jegybankhoz hasonlóan azzal kalkulálnak, hogy a következő hónapokban mérséklődik a pénzromlás üteme. A nyugdíjasok nem szenvednek hátrányt, ha az infláció magasabb lesz, mint amivel a kormány kalkulált, novemberben megkapják a különbözetet.

Azt viszont elfelejtette hozzátenni pénzügyminiszter úr, hogy az egyszerű dolgozók viszont igencsak saját bőrükön érzik az inflációt, ugyanis hiába gyengül a forint és emelkednek az árak, a fizetések valahogyan “elfelejtik” követni ezt az inflációt.

(napi.hu nyomán)

További híreink

Minden országban kötelező oltást javasol a WHO

Faragó Dániel

Nép általi államfőválasztást és Dr. Popély Gyulát javasolja a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Macron: a Földközi-tenger túlpartjáról érkezett bevándorlók lehetőséget jelentenek Franciaországnak arra, hogy még nagyobbá váljék

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben