29.7 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Gyergyóremete: levettek egy székely zászlót, válaszul százat tűznek ki

Egyetlen eltávolított székely zászló után százat kellene kitűzni – ez a lényege annak a közösségi kezdeményezésnek, amelyet az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) karolt fel. Magánszemélyeknek adományoznak zászlókat. 

Megrendítette a gyergyóremeteieket, hogy a falu főteréről el kellett távolítani a székely, a magyar és a település zászlóját. Nem hagyhatták annyiban, helyi vállalkozók keresték meg az EMSZ-t azzal, hogy a bírósági ítélet miatt levett székely zászló helyett máshol tűzzenek ki lobogókat.

Egy helyett százat!

– ez a mozgalom mottója. Az EMSZ tehát száz székely zászlót adományoz gyergyóremetei magánszemélyeknek, hogy házaik homlokzatára helyezzék ki. A községháza elől eltávolított zászló helyett száz lobogjon a faluban – ismertette a kezdeményezést Mezei János, a pártszövetség társelnöke.

A zászlókat helyi kezdeményezők anyagi támogatásával szerezték be, zászlórúddal együtt adják át az igénylőknek, és ha szükséges, zászlótartót is be lehet szerezni az EMSZ-nél – írja a Székelyhon.ro hírportál.

A zászlót átvevő magánszemélynek vállalnia kell, hogy ki fogja tűzni az ingatlanjára, és legalább két évig ott is marad. Az első száz zászló Gyergyóremetére kerül, így most a remeteiektől várják az igényléseket a lobogókra, de innentől kezdve mindenhol, ahol bírósági ítélet miatt el kell távolítani az önkormányzati épületre tűzött székely lobogót, hasonló mozgalmat szerveznek.

Ugyancsak ezt szeretnék elérni azon a tizennégy településen is, ahol már korábban megtörtént a zászló levétele. A lobogókat a 0756–976520-as telefonszámon lehet igényelni.

Előzmények

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a gyergyóremetei polgármesteri hivatalt arra kötelezte a “román igazságszolgáltatás”, hogy távolítsa el a községháza előtt felvont magyar, székely és a község zászlaját.

Dan Tanasă, aki jelenleg az AUR nevű magyarellenes párt színeiben politizál, korábban elérte, hogy a polgármestert megbüntessék, mert az önkormányzat csak magyar nyelven adta ki a község lapját.

Laczkó Albert Elemér polgármester beszédében rámutatott, sorrendben elöl volt a román zászló, jelezve, hogy tisztelik az országot, majd az Európai Unió zászlója, azé a gazdasági és politikai közösségé, amihez az ország tartozik, harmadik a piros-fehér-zöld, vagyis a magyar nemzeti és egyben Magyarország hivatalos zászlója, negyedik a székely zászló és ötödik a közösség, Gyergyóremete zászlója.

„Nem értünk egyet az ítélettel és diszkriminatívnak érezzük a közösségünkkel szemben, de az ítéletet végre kell hajtani. Felkészültünk arra is, hogy az épületről a Községháza feliratot is el kell hamarosan távolítani, hogy a helyi Képes vagyok című lapot románul is ki kell adni, és a község honlapját is románosítani kell.”

A polgármester kérte azokat, akik az eseményről majd jelentést írnak a különböző „szolgálatoknak”, hogy írják meg, Gyergyóremetén az ország törvényeit tisztelő, nyugodt, dolgos, összetartó, bátor közösség él, élni akar identitásában, magyarként és székelyként.

(Fotó: szekelyhon.ro)

További híreink

Újra megbírságolják a külföldi autótulajdonosokat az ukrán rendőrök

Varga Lilla

Megint százezres fizetésemelést kapnak a képviselők

Szabó Norbert

Lesz román iskolaőrség is

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen