1.1 C
Budapest
2022. november 29., kedd
Magyar Jelen
KiemeltKörnyezetvédelem

Harmincöt évig élt láncra verve a világ legmagányosabb elefántja

Az állat lelkét a magány teljesen megtörte, magába fordult, depresszióssá és agresszívvá vált, egészsége leromlott. Hosszú szenvedése pár hét múlva véget érhet, az elefánt Kambodzsában kezdhet új életet.

Kaavan, az elefánt egy pakisztáni állatkertben 2012 óta élt teljesen egyedül, miután társát, Sahelit elveszítette.

Amikor párja elpusztult, a gyászoló állatnak napokig a tetemmel együtt kellett élnie, mire a pakisztáni gondozók megoldották a hatalmas test elszállítását.

Az állatot szörnyű körülmények között, láncra verve tartották. Egyes források szerint az állatkerti dolgozók gyakran megverték. A park vezetői azzal védekeztek, hogy Kaavannak gyakran vannak dühkitörései, csakis ilyenkor folyamodtak a lekötözéshez.

A magányos elefántnak mindössze egy árnyék nélküli 90-140 méteres sáv jutott az állatkertben, ami a gyakran 40 fokos, forró pakisztáni fővárosban szinte elviselhetetlen körülményeket teremtett.

Mikor ezeknek híre ment emberek százezrei írták alá azt a tiltakozó petíciót, melyben követelték, az állatot költöztessék új otthonba.

Négy éve az állatkert vezetősége azt állította, többé nem tartják láncra verve az elefántot, ám társat továbbra sem kapott maga mellé, ami a csordában élő állat számára valóságos kínszenvedést jelentett. Ekkor ragadt rá a szomorú becenév is: a világ legmagányosabb elefántja.

Ezt természettudósok is alátámasztották. Mint mondták:

az elefánt társas lény, nehezen tűri a magányt. A vadonban is csordában élnek, az egyedüllét szabályosan felőrli a bolygó egyik legintelligensebb állatfajának egyedeit.

Szakértők szerint az állat folyamatos fejingatása egyfajta mentális betegség jele. Ráadásul a kevés mozgás és a nem megfelelő étrend miatt a lábujjkörmei is kritikus állapotba kerültek, egészsége gyorsan romlott. 

Végül a petíció és egy hosszas jogi csatározás után Kaavan új otthonba költözhet: az elefántbika egy kambodzsai menhelyre kerül, ahol többet nem lesz egyedül, újra más elefántokkal együtt töltheti napjait. Már meg is kezdték az állat felkészítését a költözésre.

(szmo.hu nyomán)

További híreink

Fellökte és rugdosta a földön fekvő osztálytársát egy 11 éves fiú

Magyar Jelen

Nincs jobb kor egy kiadós Depresszióra

Irányi Dániel

Drasztikusan emelkedett a magas vérnyomás és a cukorbetegség miatt elhunytak száma

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben