11.1 C
Budapest
2022. szeptember 28., szerda
Magyar Jelen
GazdaságKiemelt

Hatalmas bevételt jelent az államnak az elszabadult infláció

A Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció alaposan megtömi a költségvetést, és a megemelt rezsi 27 százalékos áfája még nem is látszik a számokban. Az viszont biztos, hogy közel 800 milliárd forinttal több lett az állam ÁFA-bevétele 2022 első félévében, mint az előző év azonos időszakában. A többlet a választás előtt kiosztott SZJA-visszatérítésnél 100 milliárd forinttal magasabb összeg – írta meg az Átlátszó.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy az SZJA-visszatérítés keretében „eddig kifizetett összeg már a 650 milliárd forintot közelíti.”

Ez az összeg az elszabaduló inflációnak hála azonban fél év alatt vissza is került a családoktól az államkasszába,

hiszen januártól júniusig több mint 760 milliárddal több áfabevételt könyvelhetett el a magyar állam, mint a 2021-es év azonos szakában.

Noha drasztikusan emelkednek az élelmiszerárak, a fizetések stagnálnak – kivéve persze a miniszterekét. Rájuk gondolt Orbán Viktor, és 650 ezerrel megemelte a bérezésüket, hogy jusson a rezsire, meg a napi betevőkre. Az átlagember számára viszont súlyos többletköltségeket jelent az infláció.

Egy átlagos magyar vásárló eddig a fizetése 20%-át költötte élelmiszerre, most viszont már a 30%-át.

S noha az elszabaduló infláció egyik fő okozója a kormány (az elhibázott lezáráspolitikájával, valamint a választások előtti felelőtlen osztogatásával), mégis az állam nevet a végén, hiszen

az Európában is kimagasló 27 százalékos általános áfának köszönhetően óriási összegek vándorolnak vissza az átlag magyar emberek zsebéből az államkasszába.

Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, a választások előtt a kormány adott 10.000 forintot, majd a kétharmados győzelem után elvett 13.000-t. És akkor még nem beszéltünk a rezsiszigorításokról, vagy a kata beszántásáról.

További híreink

Elhunyt Székely Éva olimpiai bajnok

Szabó Norbert

A telefon és a WLAN-sugárzás súlyosan károsítja a méheket és egyéb rovarokat

Irányi Dániel

“A csallóközi magyarságot teljesen elszakították a lehetőségtől, hogy dolgozzon”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben