1.9 C
Budapest
2021. december 6., hétfő
Magyar Jelen
Hírek Környezetvédelem

Hatalmasat javult Magyarország levegőminősége

Az otthon maradás a forgalom csökkenésével jár, így a kipufogógázok az elmúlt hetekben jóval kevésbé terhelték a környezetet, mint a járvány előtti időszakban. Mindez a légszennyezéssel kapcsolatos adatokon is jól látszik: a leginkább a közlekedéstől függő nitrogén-oxid-koncentráció március végére az ország több városában jócskán lecsökkent – derül ki a G7-en publikált elemzésből.

Amellett, hogy a kormány március 11-én veszélyhelyzetet hirdetett, és több intézkedéssel igyekszik otthon maradásra bírni a lakosságot, számos más tényező is befolyásolja a levegőszennyezés alakulását, amelyek többnyire az időjárással állnak kapcsolatban: hidegebb napokon például kénytelenek vagyunk jobban befűteni, ami nagyobb károsanyag-kibocsátással jár.

Az elmúlt 12 év márciusi légszennyezettségi adatainak alakulását összevetve a nitrogén-oxidok szintje a veszélyhelyzet kihirdetésének nyomán átlagosan 36 mikrogramm/köbméterrel csökkent a budapesti Erzsébet téren és Széna téren található mérőállomásokon.

Összehasonlításképp: a decemberi hónapokban a karácsonyi időszak bekövetkeztével a fővárosban átlagosan 21 mikrogramm/köbméteres visszaesést mutatott a nitrogén-oxidok koncentrációja az elmúlt 12 évben. Néhány vidéki város adatait vizsgálva is hasonló következtetésekre juthatunk, igaz, a csökkenés mértéke ezek esetében messze alulmúlja a fővárosi szintet – derül ki Hajdu Miklós G7-en megjelent írásából.

Forrás: g7/élőbolygó

További híreink

Hamisítottak maguknak egy Vénusz-szobrot a románok!?

Szabó Norbert

Románia nem teljesíti a jogállami kritériumokat

Dunai Tibor

Lemondott a francia kormány

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben