27.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
Hírek

Havi 150 ezer forintos kedvezményes hitelt kaphatnak a felnőttoktatásban vagy szakképzésben tanulók

2021. áprilisától már igényelhetőek a képzési hitelek, aminek összege elérheti akár a havi 150 ezer forintot – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A képzési hitel több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget – mondta az államtitkár.

Az újfajta képzési hitelek a 18 és 55 év közötti korosztály számára lesznek elérhetők, a három hónapnál hosszabb képzésekre

– tette hozzá. Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni.

Könnyebbség az is, hogy a technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni – mondta Tállai András.

Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel. A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetik majd a képzésekben résztvevők. A kamata épp annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék – szögezte le Tállai András. A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz – ismertette Tállai András.

A pénzügyminisztérium államtitkára hozzátette: a magyar gazdaság jövője a versenyképes, magas technológia tartalmú, korszerű termelés és szolgáltatások fejlesztésében áll, amelyhez magasan képzett szakemberekre van szükség. A Pénzügyminisztérium legújabb, képzési hitelről szóló szabályozása éppen ennek a tudásnak a megszerzését támogatja.

Az államtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermeket tervező édesanyáknak különösen érdemes lesz hitelből finanszírozni a kívánt képzést, mert az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények, ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik – mondta az államtitkár.

(MTI)

További híreink

Salvini pártjából bírálják az oltási igazolvány ellen tüntetőket

Irányi Dániel

A Mi Hazánk leállítaná a romaintegrációs programok finanszírozását, az ORÖ megszüntetné a pártot

Gabay Dorka

Köszönetet mond László Imre polgármesternek a Mi Hazánk

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben