13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemeltKultúra

Horthy-szobrot avat a Parlamentben a Mi Hazánk

Horthy Miklós szobormását állítja fel a Parlamentben a Mi Hazánk – derül ki a párt sajtómeghívójából, amit több balliberális oldal is közzétett. A rettegés vélhetően ezen beszámolók alapján fog elkezdődni a következő napokban. 

A meghívóból még kiderül, hogy az esemény kedden 11 órakor az úgynevezett Kék Társalgóban kezdődik, majd az Országgyűlés alelnöki irodájában, a főemelet 46-os szobában folytatódik: itt, az alelnöki szobában áll majd a szobor.

Horthy Miklós szobrának felavatására a Hazatérés Napja alkalmából kerül sor.

Érdeklődésünkre a korábbi Horthy-felvonulásokat szervező Novák Előd elmondta: miközben a baloldal a III/II-es Horn Gyuláról és a fehérellenes terrorista Nelson Mandeláról nevez el közterületet, szükségesnek tartjuk kinyilvánítani, hogy bár utolsó kormányzónk munkásságát lehet kritizálni bal- és jobboldalról egyaránt, és jogosan, de

a Horthy-korszak 25 évét összehasonlítva a rendszerváltás óta eltelt évtizedekkel: egyértelműen szoborért kiált.

A két világháború között gazdasági világválság, világszerte több tízmilliónyi halálos áldozatot követelő spanyolnátha-járvány és főként Trianon sújtotta az országot, Horthy Miklós mégis virágzásnak tudta indítani, lenyűgöző gazdasági fejlődést és kulturális pezsgést produkálva. Hiánypótló kezdeményezésünk azt célozza, hogy az Országház kupolatermében a nemzet nagyjainak szobra mellett kapjon helyet utolsó kormányzónk is. Ahogy a monarchia idején épített parlamentben mellőzött Rákóczi Ferenc később, a Horthy-korszakban kapott csak emléktáblát ott, úgy azzal szemben lehetne egy hasonló márványlap. Most a Mi Hazánk országgyűlési alelnöki irodájában, a Szent Korona közelében egy 57 cm magas bronz mellszobrot, Csák Attila alkotását avatjuk fel Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság tiszteletbeli elnökének közreműködésével és Kovács Attila református lelkipásztori áldásával, de jelen lesz római katolikus pap is. A szobrot korábban a nemzeti összefogás seregszemléjén már bemutattuk, amikor 13 szervezett együtt vonult, fehér lovas felvezetéssel – tájékoztatott a Mi Hazánk alelnöke.

Frissítés: Kövér László nem hazudtolta meg magát, adminisztratív eszközökkel támadja a Kormányzó emlékezetét.

Kövér László házelnök kitiltotta a Mi Hazánk Horthy-szobor avatásáról szóló sajtótájékoztatóját a nyilatkozatokra kijelölt, szokásos helyszínről, a kék társalgóból (ahol baloldali képviselők is bármiről tarthatnak sajtótájékoztatókat), így a Szent Korona melletti helyiségben nem kerülhet sor az avatást megelőző eseményre, csak az Országház félemeleti sajtótermében. Itt ismertetjük a Hazatérés Napjának bevezetését célzó országgyűlési határozati javaslatunkat is, melyet a második bécsi döntés évfordulóján, holnap nyújt be a Mi Hazánk.
A kitiltással együtt azt a tájékoztatást is kaptuk, hogy “az OGY Sajtóirodának nincs lehetősége beléptetni a holnapi sajtótájékoztatóra” újságírókat, így Dúró Dóra, az Országgyűlés alelnöke tudja beléptetni a média munkatársait, a szoboravatásra pedig az alelnöki irodában változatlanul sor kerül – olvasható a meghívó kiegészítőjében.

(fotó:MTI)

 

További híreink

Január 7-ig használhatók fel a decemberi MÁV és Volánbusz dolgozó- és tanulóbérletek

Varga Lilla

Biden mélységes csalódásnak nevezte, hogy Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

Varga Lilla

Gyalogost gázolt a vonat Tatán

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben