17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Gazdaság Kiemelt

Horvátország: a devizahitelesek nyertek a bankokkal szemben

A horvát alkotmánybíróság helyben hagyta a legfelsőbb bíróság azon döntését, miszerint a pénzintézetek tisztességtelenül alkalmazták az árfolyamzáradékot a devizahiteleknél és egyoldalúan megváltoztatták azok kamatait, aminek hatására emelkedett a hitelfelvevők törlesztőrészlete– írja az Euronews.

Hét horvátországi uzsorás bank nyújtott be keresetet a döntés ellen, a bíróság azonban mindet elutasította.

A horvát svájci frankhitelesek még 2012-ben indítottak csoportos keresetet a bankok ellen. A bírósági eljárás során számukra kedvező ítélet született, ez ellen fellebbeztek a bankok, és ennek az eljárásnak tett pontot a végére az alkotmánybíróság.

A Horvát Bankszövetség igazgatója arról panaszkodott, hogy szerinte nem a bankok jogsértőek, vagy kizsákmányolók, hanem az alkotmánybíróság döntése az, ami több ponton sérti a bankok alkotmányos jogait. Hozzátette: még vizsgálják a rendelkezésükre álló egyéb jogi eszközöket.

A horvát pénzügyminiszter viszont eközben úgy nyilatkozott:

a hét bank közül hattal megállapodtak abban, hogy elállnak a nemzetközi választott bíróságon kezdeményezett eljárásoktól.

További híreink

“Kőkemény” választ küldtek a liberális demokráciák Oroszországnak

Irányi Dániel

“Idegállapotba” került a fiatal, elütötte a házaspárt (videóval)

Irányi Dániel

Az Emirátusok és Izrael közös tengeri hadgyakorlatot tervez Jemen partjainál

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen