2.4 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKülföld

Huszonkilenc katonát megöltek Maliban a terroristák

Huszonkilenc katonát megöltek Mali északkeleti részén egy feltételezhetően iszlamisták által elkövetett támadásban csütörtökön – közölte a mali hadsereg a Twitteren.

Az AFP francia hírügynökség egy katonai és helyi civil tisztségviselőre hivatkozva legalább húsz halottról írt. A névtelenséget kérő katonai illetékes szerint a támadók csütörtökön kora reggel rohanták le a Gaotól 125 kilométerre északra található Tarkint településen működő támaszpontot.

A holttesteket a Tarkinttól délre fekvő Bourem településére szállították. Egy helyi tisztségviselő legkevesebb húsz holttestet számolt össze, de a hadsereg korábban arról adott hírt, hogy két katona veszítette életét a támadásban.

Mali korábban Nyugat-Afrika mintaállamának számított mindaddig, amíg 2012-ben egy kudarcot vallott katonai hatalomátvétel nyomán anarchiába nem süllyedt. Ezt kihasználva szélsőséges iszlamisták ellenőrzésük alá vonták az ország északi részét. Bár a következő évben, 2013-ban Franciaország vezetésével kiűzték őket a térségből, nem hagytak fel a támadásokkal, és megvetették a lábukat Mali középső és déli részében is, valamint a szomszédos Burkina Fasóban és Nigerben.

Az ENSZ mali békefenntartó missziójának (Minusma) 11 ezer fős kontingense mellett 5 ezer francia katona is állomásozik az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

Francois Lecointre francia vezérkari főnök februári szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy a mali, a nigeri és a Burkina Fasó-i hadsereg együttvéve évente egy zászlóaljnyi embert veszít a szélsőségesek támadásaiban.

Forrás: Hirado.hu, MTI

További híreink

Zelenszkij: Oroszország kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára

Irányi Dániel

Tilos az éneklés Afganisztánban- kivégezték a tálibok az ismert népdalénekest

Faragó Dániel

Pentagon: legkésőbb szeptember 15-ig az amerikai hadsereg minden tagjának fel kell vennie az oltást

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben