11.7 C
Budapest
2020. október 24., szombat
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kultúra

Időkapszulát rejtett egy Székelyudvarhelyi templom

Időkapszulát rejtett a székelyudvarhelyi belvárosi református templom toronygömbje. Gőzerővel zajlik a műemléképület felújítása, a magyar kormány támogatásával.

Elsőként idén nyáron az 1781-ben épült templom tornyán kezdtek dolgozni, ez a fázis már a végéhez közeledik, és tegnap egy igencsak látványos mozzanatához érkezett. Régészeti szempontból is kiemelkedő pillanatnak számított a toronygömb leemelése: az 1862-es felújítás óta érintetlen gömb értékes időkapszulát rejtett. Közben kiderült, hogy mind 1781-ben, mind pedig 1862-ben üzentek elődeink a jövőnek.

A feltételezhetően 1781-ből származó összetömbösödött iratcsomó pontos tartalmát egy több hetes restaurátori munkát követően ismerhetjük majd meg. Az 1862-ben elhelyezett időkapszula több pénzérmét rejtett magában, amelyek közül a legrégebbi egy 1849-ben vert darab. A korabeli református kollégium diák-és tanárnévsorát is tartalmazta, valamint egy hosszabb narratív szöveget, amely az egyházközség történetéről, a kollégium-épület, valamint a templom építéséről ad részletes beszámolót.

 

(erdely.ma)

Kapcsolódó híreink

A szomszéd ház falára vetíti filmjeit egy párizsi mozi

Kemény János

Politikai csatározásba vitte Bessenyei nevét Márki-Zay

Avar Álmos

Ismét megrongálták a vandálok Drea magyar helységnévtábláját Délvidéken

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben