20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Amerikai igazságügyi miniszter: bizonyítékaink vannak rá, hogy az Antifa szítja az erőszakos cselekményeket

“Szélsőséges agitátorok” próbálják megosztani az amerikai társadalmat az afroamerikai George Floyd rendőrök általi meggyilkolása kapcsán – jelentette ki csütörtöki sajtókonferenciáján William Barr amerikai igazságügyi miniszter.

A tárcavezető a magát antifasisztának nevező Antifa mozgalomhoz kapcsolódó szélsőségesekről beszélt.

“Bizonyítékaink vannak rá, hogy az Antifa és más szélsőséges csoportok, valamint különböző politikai irányvonalat magukénak valló politikai szereplők szítják az erőszakos cselekményeket, s részt is vesznek ezekben”

– jelentette ki William Barr.

Konkrétumok említése nélkül hozzáfűzte, hogy “külföldi szereplők” is részt vesznek az erőszak szélesítésében. Mint mondta: a kormányzatnak erőszakot szító szervezetekkel kell megbirkóznia.

A fegyvertelen afroamerikai Floyd azután halt meg, hogy múlt hétfőn letartóztatás közben egy fehér rendőr a nyakára térdelt. A brutális letartóztatás a fajgyűlölet elleni tüntetéshullámot váltott ki az Egyesült Államokban.

William Barr kifejtette: Floyd halála után “a törvénytelenség, az erőszakos lázongás, a gyújtogatás, üzletek kifosztása, rendfenntartó erők és ártatlan emberek elleni támadások” intéztek kihívást a törvényesség ellen. Kitért arra is, hogy Donald Trump elnök hétfői látogatásakor a Fehér Ház melletti Szent János templomnál a rendfenntartó erők azért léptek fel a tüntetőkkel szemben, mert dobálózni kezdtek és egyre erőszakosabbá váltak. “Háromszor szólítottuk fel őket, s amikor nem reagáltak, akkor kiszélesítettük a rendfenntartók kordonját” – fogalmazott.

Barr elmondta, hogy a szövetségi hatóságok eddig 51 embert tartóztattak le erőszakos cselekmények gyanújával. Hozzáfűzte: a tüntetők egyedül Washingtonban 114 rendőrt sebesítettek meg, 22 rendőrt kórházban ápolnak.

A miniszter kiemelte: “tagadhatatlan, hogy sok afroamerikai elvesztette bizalmát az amerikai bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében”. Hangsúlyozta, hogy ezen változtatni kell.

A sajtókonferencián részt vett Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója is. Ő azt hangsúlyozta, hogy a békés tüntetések a demokrácia erejének bizonyítékai, de az erőszak nem a demokrácia része, nem engedhető meg.

(MTI)

További híreink

Hat másodpercenként egy labdarúgópályányi érintetlen őserdő tűnik el a Földön

Dunai Tibor

Cigányútra tévedt Magyarország (videó)

Faragó Dániel

A versenyhivatal 2,5 milliárd forintos bírságot szabott ki a Booking.com üzemeltetőjére

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben