19.7 C
Budapest
2022. október 1., szombat
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Irán kivégzi a Szulejmáni hollétét eláruló kémet

Irán kivégezteti azt a kémet, aki elárulta az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét vezető Kászim Szulejmáni tartózkodási helyét az amerikai és az izraeli hírszerzésnek – közölte Golámhosszein Eszmáili iráni igazságügyi szóvivő kedden.

Halálra ítélték Mahmúd Muszávi-Madzsd iráni állampolgárt, aki információkkal látta el az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) és a Moszad izraeli hírszerzést Kászim Szulejmáni hollétéről – mondta Eszmáili egy a televízióban is közvetített sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az ítéletet a legfelsőbb bíróság is megerősítette, és hamarosan végrehajtják.
Madzsd az iráni hatóságok szerint jelentős összegeket kapott együttműködéséért a két titkosszolgálattól. Izrael és az Egyesült Államok az iráni rezsim legfőbb ellenségei.

Az Egyesült Államok január 3-án likvidálta Kászim Szulejmánit egy drónnal a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében. A tábornok meggyilkolását Irán azzal torolta meg, hogy rakétatámadást intézett két iraki támaszpont ellen, ahol amerikai katonák is állomásoznak. A csapásban egyetlen amerikai katona sem halt meg, de többen traumás agysérülést szenvedtek.

Washington azzal vádolta Szulejmánit, hogy különféle síita milíciákat támogatott a térségben. A tábornok 1998-tól haláláig vezette a Forradalmi Gárda külföldi és titkos műveleteiért felelős al-Kudszot.
Az iszlám köztársaság tavaly nyáron bejelentette, hogy 17, a CIA-nek dolgozó kémet fogott el, akik közül többeket halára ítélt.

Forrás: MTI

 

További híreink

Kettős gyilkosság Felvidéken

Irányi Dániel

A Facebook letiltja az önvédelmi eszközök hirdetését Amerikában

Irányi Dániel

Összecsapott két roma társaság (FRISSÍTVE a rendőrség válaszával)

szilardkrebsik

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben