-2.5 C
Budapest
2022. január 26., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Külföld

Ismét megbüntették Székelykeresztúrt a magyar nyelvű újságja miatt

Az RMDSZ-es vezetésű(!!!) hatóság rótta meg a csaknem 95%-ban magyarok lakta erdélyi település polgármesteri hivatalát.

Hihetetlenül hangzik de a büntetésről egy olyan szerv döntött, amelynek pontosan a diszkrimináció, a hátrányos megkülönböztetés visszaszorítása lenne a feladata. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) arra hivatkozik, hogy a magyar településen csak magyarul adták ki a lapot.

A tanács 2019 áprilisában már 2000 lejes (150 ezer forint) bírságot rótt ki a polgármesterre, de a Keresztúri Kisváros továbbra is csak magyarul jelent meg. Ezért a Dan Tanasa által alapított Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) újabb feljelentése, majd a CNCD újabb, immár 4000 lejes (300 ezer forint) bírsága következett.

A legutóbbi, 2011-es romániai népszámláláson a 9650 lakost számláló Székelykeresztúron a lakosság 95 százaléka vallotta magát magyarnak,

és a helyi cigányokkal együtt 97,9 százaléka vallotta magát magyar anyanyelvűnek.

Az elmarasztaló határozatról a feljelentő Dan Tanasa, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője számolt be blogján csütörtökön. A székelyföldi magyar jelképek és feliratok elleni pereskedéseiről elhíresült, magyargyűlölő politikus hallatlannak tartotta, hogy az Asztalos Csaba által vezetett CNCD több mint nyolc év alatt sem tudta rávenni a székelyföldi kisváros polgármesteri hivatalát arra, hogy havonta megjelenő, ingyenes kiadványa, a Keresztúri Kisváros román nyelven is tájékoztasson.

(kuruc-MTI)

 

További híreink

Nagy-Britannia az oltások ellenére sem engedélyezné a külföldi nyaralást

Irányi Dániel

Németország: fejszével támadott az iraki migráns

Irányi Dániel

A nap híre: Észak-Korában rendben vannak az emberi jogok

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen