13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Külföld

Isten éltessen Lengyelország! (videóval)

1918 november 11-e az egyik legfontosabb dátum a lengyel történelemben. Ez az a nap, amikor Lengyelország, 123 év után visszanyerte függetlenségét és újra önálló, független, szabad ország lett. A lengyel nemzet szuverenitásnak megszületése természetesen egy hosszabb folyamat volt, így a függetlenség napját, mintegy “önkényesen” választották ki, ami egyben az első világháborút lezáró Compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának napja is. 

November 11-én ezalkalomból Varsóban többszázezres felvonulást tartanak, Lengyelország többi városában megemlékezésekkel, katonai tiszteletadással adóznak a hősök előtt. A hagyományos függetlenség napi menetet idén a koronavírus-járvány miatt autós felvonulás formájában tervezték megtartani, a szervezők a járványügyi szabályok betartása érdekében döntöttek a gépkocsis felvonulás mellett. A koronavírus-járvány miatt Lengyelországban jelenleg tilosak az öt főnél nagyobb gyülekezések.

Érdekesség, hogy a liberális, baloldali kormányok alatt a felvonulást számos alkalommal korlátozták, betiltották, a megemlékezőket pedig vegzálták, így mára a Varsói függetlenségi felvonulás (Marsz Niepodległości) egy európai nacionalista seregszemlévé nőtte ki magát.

Akinek még nem volt lehetősége személyesen részt venni, annak íme egy kis ízelítő:

 

 

További híreink

Észak-Korea: egy Dél-Koreából visszaszökő férfi hozta be a koronavírust

Irányi Dániel

Bombafenyegetést kapott az összes moszkvai óvoda, iskola és metróállomás

Faragó Dániel

“Egyáltalán nem bánom, hogy egy fasiszta meghalt ma” – mondta egy tüntető (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben