34.7 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Izraeli adatok: a súlyos fertőzöttek fele az oltottak közül kerül ki

Izrael volt az első ország a világon, amely a lakosainak több mint felét be tudta oltani koronavírus ellen – ráadásul ehhez elsősorban a Pfizer fejlett, mRNS-alapú vakcináit használták. Ennek ellenére az országban a delta-variáns ismét visszahozta a járványt, és egyelőre még nem látni, hogy mikorra sikerülhet leküzdeni a koronavírust – adta hírül az Index. 

A “szupervakcina” ellenére Izraelben két hét alatt megduplázódott a napi esetszám: átlagosan 7500 új esetet regisztrálnak naponta, jelenleg minden százötvenedik ember fertőzött Izraelben, de ha a vírus továbbra is úgy terjed, mint eddig, akkor ennél rosszabb is lesz még a mutató.

Hónapok alatt lejár a Pfizer szavatossága? 

Noha a balliberális médiában Bill Gates mRNS-vakcinája “abszolút aduászként” szerepelt, és minden fiatalt ennek felvételére bíztattak, most úgy tűnik az oltásnak jobb volt a reklámja, mint a teljesítménye. A legújabb eredmények szerint ugyanis a Pfizer alig hat hónapnyi védettséget nyújt. Az indiai variáns ellen pedig még annyit se.

A szakértők – mentve a menthetőt – állítják ettől függetlenül az oltás “nagy segítség”, mert legalább a súlyos fertőzöttek száma “alacsony” a beoltottak körében. A legfrissebb adatok szerint egyébként az izraeli lakosság 64 százalékát már egyszer beoltották, 59 százalék pedig mindkét dózist megkapta. Az egészségügyi minisztérium állítása szerint a 60 év feletti beoltottaknál kilencednyi a valószínűsége a súlyos tüneteknek.

60 év alatt az oltatlanok esetében kb. kétszeres a súlyos tünetek kialakulásának veszélye. Tehát a “csodavakcina” alig felére csökkenti a szövődmények kockázatát.

Vajon azt hogyan fogadná a lakosság, ha az influenza elleni védőoltás esetében is csupán 50 százalék körüli lenne a súlyos tünetek elkerülésének esélye?

A pusztán statisztikai adatok a gyakorlatba ültetve egyébként azt jelentik, hogy:

a súlyos fertőzöttek fele az oltottak közül kerül ki.

Többségük 60 év feletti, krónikus betegségben szenvedő ember. Az oltatlanok közt viszont állítólag a fiatalok vannak többségben, akiknek az állapota a vírussal való megfertőződés után rendszerint “gyors ütemben indul romlásnak”. Sajnos a statisztikák ez esetben nem közlik a konkrét számokat, ahogyan arról sem kapunk információt, a súlyos tüneteket produkáló fiatalok rendelkeznek-e bármiféle alapbetegséggel, túlsúlyosak-e, stb.

A vírus terjedése már a halálozások számán is meglátszik: miközben júniusban alig öten haltak meg hivatalosan covidban, ez a szám augusztusban már 248 fő. A súlyos betegek száma pedig 600 körül van. Ám az alapbetegségre és egyéb fontos tényezőkre vonatkozó adatok ezúttal is “lemaradtak”.

Az oltatlanokra fogják a járvány terjedését

Jól látható, hogy az oltás nem ad megfelelő védettséget, és a vírus gondtalanul terjed az oltottak körében, a kormány mégis az oltatlan fiatalokat nevezi meg bűnbakként. Eran Segal, az izareli kormány járványügyi tanácsadója szerint

az adatok gyors romlásához nagyban hozzájárult az 1,1 millió be nem oltott 12 és 20 év közötti fiatal.

Mint fogalmazott:

A lakosság többsége fizeti meg annak az árát, hogy egy kisebbség nem adatta be magának a vakcinát.

Az újabb dózis lesz a nyerő

Az izraeli vezetés a járványügyi adatokat látva úgy döntött, elkezdi beadni a harmadik adag oltásokat. Azt állítják ugyanis, hogy ez “jelentősen növeli a védettséget”, pláne a delta-variánssal szemben.

Ha az újabb dózis beválik, akkor könnyen lehet, hogy félévente újra és újra be fogják oltani az embereket Izraelben, hogy ne ismétlődhessen meg a mostani delta-hullám.

“Hogy ne ismétlődhessen meg” – tehát, ha terjed a fertőzés, ha nem, mindenkit újraoltanak. Pusztán “elővigyázatosságból”.

Nem ismerek olyan betegséget, amely ellen hathavonta beoltatják magukat az emberek, és őszintén szólva nem is hiszem, hogy el fognak jönni félévente az oltásra. De ennél a vírusnál semmit sem lehet megjósolni

– összegezte Ido Hadari, a Maccabi Healthcare Services nevű magánegészségügyi szolgáltató szóvivője.

További híreink

Járóka Lívia családjánál landolhatott a 35 millió forintos állami támogatás egy része

Irányi Dániel

Kölyökkutyát bántalmazott – letöltendő fogházra ítélték

Szabó Norbert

Ha egyszer egy üzlet beindul- a BioNTech egy év alatt százszorozta meg bevételét

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben