28.3 C
Budapest
2022. augusztus 11., csütörtök
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Jakab már “nem tud” 2006-tal foglalkozni, inkább paktumot kötött a DK-val

A balliberális pártok előválasztáson döntik el, hogy melyik “nagyszerű” emberük fogja a közös listát vezetni miniszterelnök-jelöltként a 2022-es országgyűlési választáson. 

Az eredeti szándék, legalábbis a kommunikációjuk szerint az lett volna, hogy a 106 egyéni választókerületben is ezzel a módszerrel döntik el, hogy helyben ki legyen a Fidesz liberális kihívója. A gyakorlatban a régi, seftelős megoldás került előtérbe, hiszen a pártok már az előválasztásra való ajánlásgyűjtés előtt paktumokat kötöttek egymással.

Az ajánlások gyűjtésének időszaka lejárt, Pálinkás Józsefen kívül az összes balliberális miniszterelnök-jelölt összegyűjtötte a szükséges 20.000 szignót, de érdekesség, hogy Dobrev Klára magasan a mezőny fölött teljesített. Információk szerint Gyurcsány felesége Jakab Péter aláírásainak többszörösét szedte össze.

A napokban Márki-Zay Péter adott egy interjút, amiben arról beszél, hogy ő sem Dobrev, sem Karácsony gyűjtőivel nem találkozott, de “valahogy mégis összejött nekik”. Márki-Zay saját bevallása szerint egyébként retteg Dobrevtől. Az interjúból az is kedül, hogy Hódmezővásárhely polgármestere szerint a Jobbik már rég paktumot kötött a DK-val.

„Ha valaki veszi a fáradságot, és megnézi kettejük Facebook-oldalát, akkor az a benyomása támad, mintha közös szerkesztőjük lenne. Ezzel Karácsonyt gyengítik, akinek most sokkal nehezebb a helyzete, mint amilyennek két-három hónappal ezelőtt tűnt”

– mondta.

„Májusban még úgy nézett ki, hogy vége a DK-nak […]. Ám a Jobbik ebben a pillanatban fölállt, átsétált a DK-hoz, s ezzel megmentette. Vagyis Gyurcsány Ferencet most Jakab Péter mentette meg Karácsonytól, pontosan úgy, ahogy négy évvel ezelőtt az MSZP egyes vezetői Botka Lászlótól.”

“A DK májusban össze is hívta a jelöltjeit, hogy elmagyarázza nekik, a lét és a nemlét határán állnak, úgyhogy muszáj megállapodni a Jobbikkal. Most úgy gondolják, ketten le tudják uralni a teljes ellenzéket” – tette hozzá Márki-Zay.

Karácsony Gergely kampánya több elemző szerint is bajban van, mert a hirtelen összetákolt mozgalmával nem tudja felvenni a versenyt a Gyurcsány által fanatizált aktivistákkal. Karácsony gyengeségét a DK-nál jól megérezték, a párt fizetett Facebook-hirdetésekben igyekszik lejáratni Karácsonyt.

Barátok közt – egymás lejáratásával vannak elfoglalva a balliberális pártok

Az ellenzék liberális oldalán tehát egyre többen számítanak Dobrev előválasztási sikerére, ennek megfelelően most Jakab is ráerősített, hogy ő mindenképpen támogatja majd a győztes jelöltet, akárki is legyen az. Bár ezt nem mondta, de az időzítés mögött az olvasható ki, hogy az akárkiből Dobrev is lehet. A Jobbiknak valószínűleg még mindig vannak olyan szavazói, akiknek nehezen menne le a torkán, ha a Jobboldali Ifjúsági Közösség (?) Gyurcsány Ferenc felesége mögé állna be. Jakab Péter megjegyzése ennek tükrében egy saját szavazói felé szánt, előre menekülős érzékenyítésként is felfogható.

Dobrev Klára és a DK ajánlata minden jel szerint Jakab számára is elég meggyőző lehetett, ugyanis a szebb múltat is megélt Jobbik elnöke csupán 47 körzetben állított jelöltet az előválasztáson, de még ezek között is volt olyan, ahol “civil” jelölt mögé álltak be.

Jakabot az index kérdezte, hogy hogy állnak a gyűjtéssel, amire azt a választ adta: “nem foglalkoznak az aláírásokkal”. Ez meg is látszik, hiszen Jakab támogatottsága a nyár alatt nagyot esett. Jóllehet a Jobbik elnöke begyűjtötte a szükséges előválasztási ajánlást, de beszédes, hogy a Dobrev által összegyűjtött mennyiség (kb.85.000) töredékét sikerült neki felmutatni (kb.30.000). Érdemes azt megemlíteni, hogy Jakab Péter aktivisták híján inkább a kisebb településeken látogatta végig a párt fizetett alkalmazottai által összecsődített “érdeklődőket”. 

A Jobbik-DK paktum abban is tetten érhető, hogy a két párt sehol nem indít az előválasztáson egymás ellen jelöltet, ahol a balliberálisoknak esélye lehet a végső győzelemre. 

Jakab Péter indexnek adott interjújában kérdésre azt is kifejtette, hogy

nem tud a 2006-os eseményekkel foglalkozni,

mert a korrupció és a vírus okozta károk most mindennél fontosabbak. Arra a kérdésre, hogy a Gyurcsány-kormány alatt nem volt-e baj a korrupció azt felelte, hogy

minden rendszernek vannak hibái és ő mindenkinek megadja a változás lehetőségét.

Jakab Péter azt is egyértelművé tette, hogy esze ágában sincs elszámoltatni Gyurcsányt a 2006-os események miatt.

“És nem tudok addig 2006-tal foglalkozni, amíg nem teremtünk olyan egészségügyet, hogy a magyar emberek túléljék a betegségüket, és ne haljanak bele a kórházi fertőzésekbe. A kormány sara, hogy ide juttatta az egészségügyet. Nekem ez a gyilkosság szinonimája. Az Orbán-kormányt – ily módon – gyilkossággal kell hogy vádoljam: évi 30 ezer ember haláláért felelősek. Nem tudom megbocsátani. Majd a jóisten megbocsátja. Jön a pápa, kapott Orbán Viktor fél órát, kezdhet gyónni”

– mondta a Gyurcsány Ferenc szövetségesévé vált Jobbik elnöke.

(nyitóképünkön Jakab éppen a “más” megmondó, Osváth Zsolt kanapéján vonaglik)

 

További híreink

„Hősökből, hidd el, legendák lesznek!”

Magyar Jelen

Egyre durvul a helyet: sajtóirodáknak otthont adó toronyházat döntött romba egy izraeli légi csapás

Kemény János

Az kész – a díszzsebkendős brüsszelita betámasztott egy MTZ-nek

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben