3 C
Budapest
2022. december 9., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság

Javaslatot tettek a turizmus megmentésére az érdekképviseletek

A koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben gazdaságstabilizáló programcsomagra vonatkozó javaslatokat állított össze és nyújtott be a kormánynak öt turisztikai szakmai szövetség. A programcsomag azonnali intézkedést igénylő, középtávú és hosszú távú javaslatokat is tartalmaz – mondta az InfoRádiónak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. 

Konkrét javaslatunk volt, hogy a járulékkedvezményt december 31-ig hosszabbítsák meg: ez a meglévő munkatársak megtartásához könnyebbség mind a nagyobb, mind a kisebb munkaadók számára is, még úgy is, hogy a dolgozók gyakorlatilag állásidőn vannak, mert konkrét munkavégzés nincs – mondta az InfoRádiónak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke.

A másik javaslatuk egy 2008-ban már működő bértámogatásra vonatkozott, aminek lényege, hogy a munkaerő-költség egy részét megtámogatja egy alap. Az Európai Uniós számos országában ez volt az általános javaslat, több helyen már el is fogadták, hogy a minimálbér 60-80 százalékát megtéríti az állam ezen állásidő alatt.

“Ehhez hasonló javaslatot tettünk mi is”

– tette hozzá Gál Pál Zoltán.

Emellett javasoltak egy hosszabb távú kilábalási javaslatot, aminek középpontjában a Széchenyi Pihenőkártya felhasználásának és adómentességének könnyítése áll. Továbbá szeretnék elérni a rövidtávú szálláskiadás szabályainak módosítását, ugyanis a jelenlegi nem igazodik eléggé az idegenforgalomhoz.

Az elnök szerint

a járvány adminisztratív korlátozó szabályainak felfüggesztése után 6-12 hónap kell ahhoz, hogy a világ turizmusa a korábbihoz hasonlóan kezdjen működni.

Ugyan korábban azt gondolták, hogy akár már júliusban, augusztusban a belföldi idegenforgalom el tud indulni – és ez segítheti a vendéglátóhelyeket a működési költségeik megtermelésében -, de most úgy látszik, hogy ez is sokkal fokozatosabban és egészen elhúzódóan tud csak beindulni. A korlátozások feloldása és a légiközlekedés helyreállása után 6-12 hónap lehet a kilábalás, amennyiben a munkahelyeket sikerül megőriznünk, és így a vendégek újrafogadását lehetővé tenni – erősítette meg Gál Pál Zoltán.

(Infostart.hu – Fotó: Pexels)

 

További híreink

Mit jelent – és mit nem – a németek kiesése?

Horváth Tamás

“Antiszemitizmus elleni küzdelemben végzett munkájáért” tüntették ki Pintér Sándort

Irányi Dániel

Nagy győzelemre számítottak, történelmi vereség lett belőle – angol lapszemle

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben