25.5 C
Budapest
2022. augusztus 13., szombat
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut Tiborcz István, Orbán Viktor veje

Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó társaságnak a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. ad 8,4 milliárd forint kölcsönt.

Az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja, amely a leggazdagabb magyarok közé az idén betört Tiborcz István minősített többségi befolyása alatt áll. Kisebbségi tulajdonosa a Lexan Holding Zrt., amelyet korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. éléről tavaly leköszönt Szivek Norbert érdekköréhez kötöttek.

A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, és odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját.

A Dorottya Investment Zrt.-t az elmúlt években a részben Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Takarékbank hitelezte. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása szerint részletekben több milliárd forint kölcsönt vettek fel. Az adatok alapján ezek az ügyletek jelenleg is hatályos bejegyzésként szerepelnek a nyilvántartásban, tehát nem vagy csak részben egyenlítették ki ezeket a hiteleket.

Ezek szerint a Mészárosék és az állami MFB közösen finanszírozzák Tiborcz ingatlanbizniszét. Azt, hogy az MFB 8,4 milliárdos hitele mellett korábbi takarékbankos kölcsönök is terhelik, az bizonyítja, hogy az MFB és a Takarékbank között biztosítékmegosztási megállapodás jött létre. Vagyis a Dorottya Investment Zrt. javait megosztva terhelte meg a két pénzintézet.

(24.hu, fotó facebook)

További híreink

Százezer rejtett erőforrás van Erdélyben

Faragó Dániel

Kína bejelentette, hogy megfékezték a járványt

Dunai Tibor

Az indiánok panaszai miatt a Jeep terepjárója is nevet változtathat

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben