5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Jelképes látogatást tett Erdogan a mecsetté alakítandó Hagia Sophiába

Jelképes látogatást tett vasárnap Recep Tayyip Erdogan török államfő Isztambulban a Hagia Sophia egykori ortodox bazilikába, amelynek mecsetté alakításáról az elnök pár napja adott ki rendeletet.

    Erdogan az épület belsejében megtekintette az átalakítási munkálatokat.

Múlt héten a török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette azt az 1934-es minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról szólt. Erdogan pedig rövid időn belül rendeletet adott ki az újbóli mecsetté alakításra. A rendelettel az épület irányítása a török vallásügyi hivatalhoz (Diyanet) került.

A Hagia Sophiában jövő pénteken tartják az első nagy közös imát, amelyre ötszáz embert várnak. Egyelőre nem tudni, hogy a török elnök jelen lesz-e.

Az egykori ortodox bazilika belsejét díszítő keresztény ikonokat letakarják majd az ima idejére – tájékoztatott a Diyanet.

A török vezetés hangsúlyozza, hogy az épület mindenki, keresztények és muzulmánok előtt is nyitva marad. Ezentúl azonban a Hagia Sophiába belépőknek le kell majd venni a cipőjüket, elválasztják a férfiaknak és nőknek fenntartott tereket, és a nőknek le kell fedni a fejüket.

ISTANBUL, TURKEY - JULY 19:2020. ( TUR Presidency Murat Cetinmuhurdar - Anadolu Agency )

MTI

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben