3 C
Budapest
2022. december 2., péntek
Magyar Jelen
HírekKiemeltKörnyezetvédelem

Jó hír: orrszarvúkat telepítenek át egy nepáliból, mert nagyon elszaporodtak

Miután egyre több indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) hullott el a nepáli Csitvan Parkban, a rezervátum vezetősége ezért a túlszaporodott faj egyes példányainak áttelepítése mellett döntött.

A terület valószínűleg elérte kapacitása határait – közölte a nemzeti parkokért és természetvédelemért felelős nepáli minisztérium. Hasonló akciókra már korábban is sor került, az állatvédők szerint azonban egyre kevesebb a befogadásra alkalmas régió – írja a BBC.com.

Nepál nagy sikereket ért el kihalással fenyegetett állatfajok, köztük a tigrisek és az indiai orrszarvúk védelmében. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Csitvan Nemzeti Parkban a WWF természetvédelmi szervezet szerint a 70-es években még kevesebb mint 100 indiai orrszarvú létezett, számuk azonban mára 600-ra emelkedett, a faj szinte minden ötödik példánya Nepálban él.

Az elmúlt két évben azonban a Csitvan Parkban, mely az indiai orrszarvúk második legnagyobb élőhelye a világon, jóval több egyed pusztult el, mint korábban. Az elmúlt 20 hónapban 68 állat hullott el, egyharmaddal több, mint az ezt megelőző azonos időszakban.

Az orrszarvúk táplálékkeresés közben egyre gyakrabban nyomulnak mezőgazdasági területekre, ami konfliktusokhoz vezet az emberek és állatok között. A faj egyedei között is egyre több a harc a szakértők szerint.

 

Forrás: MTI, kép illusztráció: wikipedia

 

További híreink

Mi Hazánk: ne szenvedjenek a vágóhídi állatok!

Faragó Dániel

Állatmenhelyen jótékonykodott a Mi Hazánk Veszprém megyei képviselőjelöltje

Faragó Dániel

A Mi Hazánk kellett hozzá, hogy Érden betartásra kerüljön az állatvédelmi törvény

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben