4.4 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Belföld Kiemelt

Jobbikos képviselő állt ki az elítéltek kártérítése mellett

Varga-Damm Andrea napirendi felszólalásában támadta a kormányt, amiért az a jogerős ítélet ellenére vonakodik kifizetni az elítéltek számára megítélt kártérítést.

A Jobbikos képviselő felszólalásában az elítéltek pártjára állt. Lassan, higgadtan kezdte beszédét, ám az elítéltek sorsa és a kormány álláspontja annyira felháborította, hogy a végére már teljesen belehergelte magát a szónoklatba.

Elmondása szerint a magyar bíróságok az esetek 80%-ban jó döntést hoznak, ugyanis a börtönökben „valóban méltatlan és méltánytalan körülmények uralkodnak, amelyek ténylegesen sérthetik még egy bűnözőnek az érdekeit is”.

Kis történelmi kitekintő kapcsán megemlítette, hogy a „méltatlan fogvatartás” komoly biztonsági kockázatot jelent. Mivel, ha nincs elég területe a mozgáshoz az elitéltnek, az agressziót válthat ki belőle, amit fegyenctársain tölthet ki. Hozzátette, mivel legalább 40% börtönőr hiányzik a létszámból, ezért fennáll a veszélye, hogy szegény elítélteket nem tudnák meggátolni abban, hogy agyonverjék egymást.

Kitért a higiéniai körülményekre is. Fontosnak tartja a tiszta börtöncellákat, méghozzá közegészségügyi szempontból, hiszen, ha ott „valaki elkapna valamilyen baktériumot vagy fertőzést, akkor még a végén a fél börtön kihal”.

Szerinte a börtön lényege, hogy az elitélt biztonságban töltse le a rá kiszabott büntetését, ne bántalmazza őt senki.

Varga-Damm döbbenetesnek tartja, hogy a kormány meg akarja tagadni a kártérítések kifizetését. Mint mondta:

A bírósági ítéletbe be van írva a rendelkező részbe, hogy mit kell csinálni hány nap alatt. Láttak már maguk olyat, hogy egy ilyen törvényt meghoznak, és majd egyetlen egy végrehajtó nem fogja beszedni a pénzt?

Kifejezetten felháborodott a kormány azon javaslatán, hogy ne lehessen az ügyvédei irodák letéti számlájára kifizetni a kártérítés összegént. Kiemelte:

 Hát a jogosult rendelkezhet csak az összegről.

(Fotó: HírTV)

 

További híreink

Mi Hazánk: Végre szabad az éjszakai horgászat

Kemény János

Oroszország megkezdte a koronavírus elleni vakcina gyártását

Szabó Norbert

Súlyos buszbaleset történt Varsóban, egy halott, több sebesült (+galéria)

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen