3.9 C
Budapest
2022. december 4., vasárnap
Magyar Jelen
HírekKiemeltKülföld

Joe Biden “erősebbnek érzi magát, mint valaha”, most már Kínával is kész asztalhoz ülni

Az amerikai elnök igencsak fellelkesült pártja történelmi győzelmét látván. Immáron kész találkozni Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság teljhatalmú urával is, hogy megbeszéljék a vitás kérdéseket. 

Mint ismert, az amerikai szavazók úgy ítélték meg, a Joe Biden elnöksége alatt működő Demokrata Pártnál nem is kívánhatnának jobb vezetőket maguknak, így húsz év után először fordult elő, hogy az éppen regnáló párt meg tudta tartani többségét a szenátusban.

Ezen felbátorodva Biden bejelentette, kész leülni Hszi Csin-pinggel, hogy átbeszéljék a vitás kérdéseket, mint Tajvan, Észak-Korea, vagy az orosz háború.

Ismerem Hszi Csin-pinget. Több időt töltöttem vele, mint bármely másik vezető

– mondta Biden, bár kétséges, hogy a fia gyanús üzleti kapcsolataira akart-e utalni?

Mindkét oldal “legitimálta” magát

Nem csak Amerikában tartottak választásokat, de a közelmúltban Kommunista Kínában is összeült a pártelit, ahol még 10 évre bizalmat szavaztak saját maguknak, és Hszi Csin-pingre bízták az ország sorsát.

Az elmúlt években, különösen Donald Trump elnöksége alatt, drasztikusan megromlott a viszony a két ország között. Ennek fő oka, hogy Trump felismerte, a világra nem Oroszország jelenti a veszélyt, hanem az egyre agresszívabban terjeszkedő Kína. Ezért az előző elnök felvette a kesztyűt a kapitalista-kommunista hibrid rendszerű országgal, amit demokrata elődei (és utódai) nem néztek jó szemmel. Szakértők szerint Joe Biden most ezt a viszonyt igyekszik helyreállítani.

A Fehér Ház tisztviselői elárulták, a találkozó két kiemelt témája lesz Tajvan, illetve Kína és Oroszország viszonya. De egészen biztosan szóba kerül Észak-Korea is, melynek diktátora az elmúlt időszakban kétségbeesésében már Japán fölött lődözi el rakétáit. Kim Dzsongun meglehetősen rosszul viseli, hogy a tajvani kérdés, valamint az orosz-ukrán háború miatt már senki sem figyel rá, és életképtelen országára.

Lehet-e megegyezés?

Az amerikaiak egyrészt szeretnék elérni, hogy Kína hátráljon ki Észak-Korea mögül. Meglátásuk szerint ugyanis a sztálinista ország nem csak déli szomszédaira jelent veszélyt, hanem a világ stabilitására is. Amíg Észak-Korea szándékosan provokálja környezetét, az Egyesült Államok hadereje a térségben inkább nőni fog, semmint csökkeni. Ez pedig Kína számára aligha ideális.

Másrészt a demokraták mindenáron el akarják szigetelni a világtól Oroszországot. Most azt igyekeznek kideríteni, Kína hajlandó lesz-e őket ebben támogatni? Hszi Csin-ping a háború kezdete óta óvatosan fogalmaz a kérdésben, az amerikaiaknak mégis van okuk bizakodni, hiszen Kína nem állt egyértelműen Putyin mellé, s noha az olcsó nyersanyagokat gátlástalanul felvásárolják, fegyverekkel nem támogatják az oroszokat.

Látható, Kína számára orosz barátai nem élveznek prioritást. A kommunista vezetés elsősorban azt szeretné elérni, hogy az Egyesült Államok hagyja magára Tajvant, mivel az ő szemszögükből az amúgy is “kínai belügy”. Mivel mindkét félnek van mit felajánlania, így egy egészen érdekes találkozó is kerekedhet a dologból, ahol akár egy ördögi paktum is születhet. Persze, a legvalószínűbb forgatókönyv továbbra is az, hogy egyáltalán nem születik megállapodás semmilyen kérdésben. Az amerikaiak alighanem már annak is örülnének, ha Kambodzsával és Kolumbiával ellentétben, az elnök nem keverné össze Kínát semelyik más országgal sem, főleg nem Tajvannal. Mert abból lenne csak az igazán nagy botrány.

Daily Mail nyomán

További híreink

Csak a Mi Hazánk szólal fel a munkavállalók kizsákmányolása ellen

Kemény János

Dunakanyari főzde fürtös meggy párlata hozta el az év legjobb pálinkájának járó díjat

Faragó Dániel

Egyetemi kutatás mutatta ki, hogy a koronavírus alatti intézkedések miatt agyi elváltozások léptek fel a fiatalok körében

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben