2.1 C
Budapest
2021. november 30., kedd
Magyar Jelen
Hírek Kiemelt Külföld

John Bolton szerint széteshet a NATO, ha újra Trump lesz az elnök

Széteshet az Észak-Atlanti Szerződés Szervezete (NATO), ha ismét Donald Trumpot választják elnökké az Egyesült Államokban – jelentette ki a dpa német hírügynökségnek adott interjúban John Bolton, az elnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója.

A pénteken ismertetett interjúban a keményvonalasként számon tartott veterán diplomata reményét fejezte ki, hogy Trump elveszíti az elnökválasztást.

Bolton élesen bírálta a washingtoni kormányzat döntését, hogy csapatokat von ki Németországból. A volt főtanácsadó szerint ez nem más, mint büntetés, amiért Németország és az Egyesült Államok kereskedelmében nagy a német többlet, és Berlin továbbra sem fordítja GDP-jének két százalékát védelmi célokra.

“Ezek egyike sem elfogadható érv” – szögezi le John Bolton.

Azért csinálja, mert úgy gondolja, hogy Németország ezt érdemli

– mondta Trumpról volt főtanácsadója.

“Azt hiszem, hogy mindaz a kár, amelyet otthon és külföldön okozott, viszonylag gyorsan helyrehozható, ha csak egy ciklust szolgál” – nyilatkozta John Bolton.

Ha két ciklust tölt ki, több kárt tud okozni, és azt már nehezebb lesz kijavítani. Úgy érzem, egy második Trump-ciklusban veszélybe kerülhet a NATO, és szerintem ezt az európaiak fel sem fogják

– hangoztatta John Bolton, aki szerint Trump lassan négy év után sem érzi át hivatalának súlyát.

“Nem érti teljesen, mint jelent az Egyesült Államok elnökének lenni” – szögezte le John Bolton.

A diplomata, aki George W. Bush elnöksége idején az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete volt, 2018 tavaszától tavaly őszig volt az elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója. 2019 szeptemberében távozott a posztról. Bevallása szerint saját elhatározásból mondott fel, de Trump azt állítja, hogy ő bocsátotta el a főtanácsadót, mert számos kérdésben nem értettek egyet. Bolton szerint Trump sem közvetve, sem közvetlenül nem kérte, hogy nyújtsa be a lemondását.

(MTI – Fotó: Alex Wong/Getty Images)

További híreink

Novák Előd: Kitartok elveim mellett!

janositamas

Jön a jó idő: több mint száz migráns érkezett Lampedusára

Kiss Albert

Több mint 400 pedofil képet töltött fel az internetre egy budapesti férfi

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben