4.8 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Jól meggazdagodott a Covid alatt a világjárvány legismertebb szakértője

5 millió dollárral nőtt 2019 és 2021 között a koronavírus-járvány alatt világhírűvé vált járványszakértő, Anthony Fauci vagyona, ami jelentős ugrás – derül ki a Nemzeti Egészségügyi Intézet által publikált pénzügyi kimutatásokból – írja a Portfolio. 

Az orvos és virológus, aki az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadójaként tevékenykedett a járvány alatt, jelenleg 12,6 millió dolláros vagyonnal rendelkezik.

A Fauci-család vagyonát részletező jelentést azt követően publikálták, hogy heves vitára került sor a Szenátusban Fauci pénzügyeiről. Roger Marshall amerikai szenátor egy meghallgatás során felvetette, hogy tegyék elérhetővé a nyilvánosság számára a Fehér Ház vezető egészségügyi tanácsadójának pénzügyi információit, miután 434 ezer dolláros fizetésével az egész szövetségi kormány legjobban fizetett alkalmazottja. A meghallgatás vitába fordult, Fauci felháborodott és a szenátort egyenesen bolondnak nevezte. Közölte, hogy befektetései és pénzügyi információi már „nyilvánosak voltak”, és már több mint 30 éve azok.

A vitát követően nyilvánosságra hozott dokumentumok fontosabb pontjai az Open The Books cikke alapján:

A Fauci-háztartás nettó vagyona a 2019 eleji 7,6 millió dollárról 12,6 millió dollárra nőtt 2021 végére.

Anthony Fauci továbbra is a legjobban fizetett szövetségi alkalmazott, 2021-ben 456 ezer dollárt, 2022-ben pedig 480 ezer dollárt keresett. Az egészségügyi tanácsadó több pénzt vitt haza, mint az elnök, vagy a tábornokok.

2021-ben a fizetése mellett mintegy 1 millió dollárnyi díjat kapott a világ nonprofit szervezeteitől, például az izraeli Dan David Alapítványtól, aki a tudomány védelméért díjazta.

Tavaly mindennel együtt, a befektetésein elért nem realizált nyereségeket is beleértve, több mint 2,8 millió dollárt keresett Fauci háztartása.

Fauci részvény-, kötvény- és pénzpiaci portfólióján több mint 910 ezer dollárt nyert tavaly (a 2020-as közel 800 ezer dolláros nyereség után), befektetési számlája így 10,3 millió dollárra nőtt. Felesége befektetéseinek értéke 2,4 millió dollárra rúgtak az év végén.

A közzétételekből kiderül, hogy diverzifikált befektetési alapokba fektetett be, és nem tett jelentést egyéni részvényekről.

Tulajdonrésze van egy San Francisco-i étteremben, a Jackson Fillmore-ban is, de innen kevés jövedelme származott.

Fauci augusztusban lemondott a főtanácsadói tisztségéről. Jelenleg a Nemzeti Allergia- és Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója, felesége, Christine Grady pedig a Nemzeti Egészségügyi Intézetek vezető bioetikusa.

(Fotó: voanews.com)

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben