4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Kultúra

Karácsonyi babonák és jóslatok: mi hoz számunkra szerencsét?

Karácsony előtt és a karácsonyi ünnepek alatt számos dologra érdemes odafigyelnünk, hogy szerencsével zárjuk az idei évet. Természetes ilyenkor főként arra koncentrálunk, hogy a nadrágok kellőképpen ki legyenek lazítva, leginkább a derekunk tájékán. Bizony, érkezik a várva-várt gyomrozás időszaka, halak, kolbászok és hurkák, valamint a bejglik sora díszíti az ünnepi asztalokat. Összegyűjtöttük, hogy elődeink mikre figyeltek az áldott ünnep időszakában. Természetesen a legfontosabb a családunkkal együtt töltött idő, a szeretet és meghittség.

Karácsonyi ételek hagyományai

Előnybe részesülnek azok a finomságok, melyek bőséget, szerencsét és jó termést hoznak. No, persze a hasunk tegeszre tömése sem elhanyagolható.

Fontos része az ünnepi ételnek a bab, a lencse, a mák vagy a mazsola. Mai napig szokás, igaz az újévi lencsefőzés alkalmával, hogy egy néhány szem lencsét a zsebünkbe rejtünk, így biztosítva az anyagi bőséget. Szeretteinket is meglephetjük vele egy óvatlan pillanatban, így mondhatni mindent megteszünk azért, hogy a következő évben ne szenvedjenek a pénz hiányától.

Valamint a minden földi jóval töltött ételek, mint például a töltött káposzta, a mákos vagy diós bejgli is jelentést hordoztak, mégpedig a jövő évi teli kamrára utalnak. Éjjelre mindig hagytak az asztalon a mákos tésztából, hogy a hazalátogató halottaknak, angyaloknak legyen mit enniük.

Aki pedig halat eszik, az úgy is fog előre haladni a karrierjében, egyenesen előre, mint hal a vízben. Ha a megtisztított hal pikkelyét a pénztárcájába teszi, akkor gazdagság is vár rá a következő évben.

Úgy tartották, ha már mindenki jóllakott és elhagyta az asztalt, akkor is maradjon egy kis kenyér az asztalon, hogy bőségesen legyen mit enni a következő évben. Éjfélkor egy elfogyasztott alma jó egészséget hozhat majd. A palócoknál a hagyomány szerint szenteste a családfő annyi cikkelyre vágta az almát, ahány családtag volt, majd együtt megették, hogy az év során bármi történik is, összetartsanak.

A méz már évszázadok óta jelen van a karácsonyi asztalokon. Maga a mézeskalács – a cukor hiányában – sokáig egyeduralkodó volt a házi sütemények között. Régen minden ünnepre, pl. lakodalomra, halotti torra vagy vásárokra ezt sütötték.

A karácsonyi dióevés szinte az egész magyar nyelvterületen ismert volt.

Akinek a diója egészséges, az a következő évben nem lesz beteg, viszont a rossz dió gyengélkedést, betegséget jelez.

Tűz, víz és zajkeltés karácsonykor

Karácsony éjjelén merítették az úgynevezett aranyos vizet, amelyről azt gondolták, hogy aki ebben megmosdik, az a következő esztendőben egészséges és szép lesz.

Karácsony éjjelén a gonoszelhárító zajcsapás általában a pásztorok feladata volt. Az éjféli mise alatt a pásztorok körbejárták a templomot, hogy a gonosz szellemeket, boszorkányokat távol tartsák, mindeközben trombitáltak és pattogtattak az ostoraikkal.

A mosást nagy ívben kerüljük el, biztos, ami biztos

A népi hagyományok szerint rosszat jelent, ha egy asszony vagy lány karácsonykor mos, illetve ruhát szárít,

arra a rúdra ugyanis, melyen a ruha szárad, a marha bőre jut fel, amit egy állat elpusztulásaként, tágabb értelemben pedig balszerencseként lehet értelmezni. Voltak vidékek, ahol azt tartották, hogy a vizes ruha betegséget hoz a családra.

Valentine'S Day, Valentine, Love, Coffee, Heart Mug

Szerelem, szerelem és még több szerelem

A hajadon lányok a hajnali misére hívó harangozásra ellopakodtak, mert a hiedelem szerint az ilyenkor megszólaló harang köteléből, ha három szálat letéptek és a hajukba font szalaggal együtt viselték, akkor farsangra sok udvarlót szerezhettek.

A hagyományok a tészták esetében majdnem mindig szerelmi jóslások voltak, nincs ez másként kedvenc mákos tésztánkkal kapcsolatban sem.

Úgy tartották, hogy a karácsonyi vacsoránál, ha a fiatal lány lekapja a család egyik férfitagja villájáról az első falat mákos tésztát és kiszalad vele a ház elé, olyan nevű lesz a férje, amilyen nevű férfi először a ház felé jár. A tésztafélék közé tartozott a kenyér, a fonott kalács, a pogácsa és a perec is.

Mezítláb a ház körül, a szerelemért mindent

Aki szerette volna megtudni, hogy ki lesz a férje, annak az éjféli misére hívó harangszó alatt a szobában befelé kellett söpörnie, az asztalt megteríteni tányérral és evőeszközzel, majd egy szál ingben, mezítláb körbe kellett járnia a házat, melynek ablakán ha benézett a szobába, akkor megláthatta a jövendőbelijét.

Az a lány, aki egy kakast hall kukorékolni, hamarosan meg fog házasodni, viszont szingli marad, aki egy tyúk kotkodácsolását hallja.

Cinnamon Stars, Cinnamon Sticks, Pine Cones

Még mindig nincs vége..

December 24-én a nők kitakarították és kisöpörték az egész házat, mert egy régi hiedelem szerint az ördög beköltözik mindenhova, ahol kosz maradt.

Ha pedig szentestén elsőként férfi lép a házba, az jót jelent. Viszont este már ne fésülködjünk, mert a szépségünk hamar elmúlik.

Karácsonykor öltözzön a legszebb ruhájába, de vigyázzon, hogy ne viseljen semmi újat, mert az balszerencsét hoz.

Jobban tesszük, ha karácsonykor nem kérünk és nem is adunk kölcsön semmit sem, mert az elviszi a szerencsét. 

A szemetet sem ajánlatos ilyenkor kivinni: azzal együtt a szerencse is távozik a háztól.

A várandósság is megjövendölhető: Ha karácsonykor víz ömlik a lábai elé, akkor bizony jövőre érkezik a gólya…

Ha betartjuk elődeink intő szavait, remélhetőleg nem ér minket semmilyen rossz az ünnepeket alatt. De minden esetre mókázunk egy jót, mert a vidámság elengedhetetlen kelléke az ünnepeknek.

Végül pedig nézzük az időjárásra vonatkozó intelmeket, babonákat és jóslatokat

Az időjóslások egyik legismertebbje, a “Fekete karácsony, fehér húsvét” jóslata, vagyis ha karácsonykor nem esik a hó, húsvétkor fog havazni.

Ha karácsony napja szerdára esik, az kemény, zúzmarás telet, szeles tavaszt, nedves nyarat, kellemes őszt jelez előre.

Ha karácsony napja csütörtökre esik, az kellemetlen telet, forró nyarat jelezhet előre.

Ha éjjel tiszta az idő, az jó termést jósolhat. Ha karácsony reggele felhőtlen, száraz nyár várható.

Ha karácsony felhős, havas, akkor esős lesz a nyár, gyenge termés várható.

Következzen a részletes “előrejelzés”

Karácsony éjjele (december 24.): 

Ha csillagos az ég az éjféli misekor, akkor sok kukorica lesz.

Karácsony napja (december. 25.): 

Ha tiszta, napos az idő, akkor száraz nyár, jó gyümölcstermés, sok bor várható.

Karácsony másnapja, István-nap (december 26.) 

Ha szép, napos idő van, akkor mindenből jó termés lesz.

 

Minden kedves Olvasónknak áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

 

(Források: ma7.sk, koponyeg.hu – Képek: illusztrációk/pixabay.com)

További híreink

21 hónapos gyermek zuhant le az erkélyről

Gabay Dorka

Kiverte a biztosítékot Mága 350 milliós állami támogatása

Avar Álmos

Így mérgezi az agyunkat a Facebook

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben