14.1 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Külföld

Keresztény orvosokkal végzett az Al-Shabab

Kenya északkeleti részén két embert gyilkolt meg az Al-Shabab terrorszervezet. Egy másik támadásban egy fiatal keresztényt raboltak el.

Egy nap alatt két támadást is végrehajtottak a szomáliai Al-Shabab terrorszervezet tagjai Kenya északkeleti részén. A helyi források szerint az szélsőséges iszlamisták Jabi Bar térségében lesből támadtak meg egy távolsági buszt, ami Mandira felé tartott.

A Persecution Watch jelentése szerint az iszlamisták leszállították az utasokat, hogy kiválogathassák a nem muszlim hitűeket. Egy keresztény fiatal férfit magukkal vittek.

Két órával később az iszlamisták egy másik járművet állítottak meg, amivel gyógyszereket és egészségügyi felszerelést szállítottak.

A két keresztény orvost kirángatták és azonnal kivégezték.

Mandira kormányzója szerint az iszlamisták felgyújtották az autót és a rakományt, majd magukkal vitték a sofőrt és fiatal segédjét.

A többségében keresztények által lakott Kenya a legvéresebb éve elé néz, ha az ország hadserege nem kap külföldi segítséget a terroristák megfékezésére.

A múlt hónap végén az Al-Kaida-kapcsolatokkal rendelkező szomáliai Al-Shabab terrorszervezet felszólította a kenyai keresztényeket az ország északkeleti részének azonnali elhagyására, hogy a bevándorló muszlimok betölthessék az így megüresedett munkahelyeket.

Február végén Magyarországon járt Anthony Muheria, a kenyai Nyeri egyházmegye érseke, akit  Orbán Viktor miniszterelnök is fogadott. A megbeszélésen a keresztényüldözésről, az afrikai migrációs helyzetről és Magyarország humanitárius segítségnyújtásáról is szó volt. A tárgyaláson részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára is.

A tárgyalás előzménye a Hungary Helps Program tényfeltáró missziójának tavaly márciusi kenyai útja volt Azbej Tristan, Hölvényi György európai parlamenti képviselő, valamint Böjte Csaba ferences rendi és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetesek részvételével. A négynapos látogatás során a delegáció tagjai megismerkedtek a helyi egyházi vezetőkkel és felmérték támogatási igényeiket, amelyek összhangban vannak a Hungary Helps Program céljaival.

Budapesti látogatása során Muheria érsek a Párbeszéd Házában tartott előadást ahol hangsúlyozta: nemsokára a keresztények és a katolikusok zöme Afrikában fog élni, de a gyakorló keresztények többsége már biztos, hogy ezen a kontinensen, illetve Dél-Amerikában található. Meglátása szerint ezért a kereszténység szempontjából Afrika a remény és a jövő kontinense lehet.

Azbej Tristan államtitkár a HírTV Credo című műsorában számolt be a kenyai látogatásán szerzett tapasztalatokról.

Az államtitkár szerint a kenyaiaknak olyan kihívásokkal kell szembenézniük, melyek Európában ismeretlenek.

2015 nagycsütörtökén iszlamisták törtek be a garissai egyetemre, ahol aszerint választották szét a diákokat, hogy tudnak-e idézni a Koránból vagy sem.

Ezen a napon több mint száznegyven keresztény fiatal halt mártírhalált – emlékeztetett Azbej Tristan az öt évvel ezelőtti szörnyű mészárlásra.

Annak ellenére, hogy Kenya lakosságának túlnyomó többsége keresztény, egyre gyakoribbak az ellenük elkövetett atrocitások. A keresztények helyzetével foglalkozó Open Doors 2019. évre vonatkozó jelentése szerint Kenya a 44. helyet foglalja el a keresztényüldözésben élen járó országok listáján.

Forrás: vasarnap.hu

 

További híreink

Megfontoltan kell feloldani a korlátozásokat, figyelmeztet a WHO

Dunai Tibor

Valósággá vált a Walking Dead?

Kemény János

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben