2022. január 23., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Két izraeli üzletembert és egy volt román miniszterelnöki tanácsadót ítéltek el korrupció miatt Romániában

Romániában egy korrupciós ügyben börtönbüntetésre ítélték többek között Tal Silberstein és Benyamin Steinmetz izraeli üzletembereket, valamint Remus Truica volt miniszterelnöki tanácsadót, akiket abban találtak vétkesnek, hogy lefizették a visszaszolgáltatási hatóság tagjait.

Remus Truica Adrian Nastase volt román szociáldemokrata miniszterelnök tanácsadója volt, őt hét év szabadságvesztésre ítélték. A két izraeli üzletember 5-5 év börtönbüntetést kapott. Steinmetz vagyonát 2016-ban a Forbes folyóirat 3,6 milliárd dollárra becsülte.

Az ügyben több személy érintett, közöttük van Dan Andronic, az Evenimentul Zilei című újság igazgatója, aki több román vezető politikus tanácsadója volt. Őt három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Három év és négy hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Pál román herceg is, az 1881 és 1947 között uralkodó román királyi család egyik el nem ismert sarja.

A herceg ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a román hatóságok, mert Portugáliába menekült.

Az ügy kiindulópontja Pál herceg, aki a román királyi család tagjaként követelte vissza Bukarest határában a kommunizmus idején elkobzott baneasai királyi farmot (növénytani kutatóállomást) és a snagovi erdő egy részét. A terület a román főváros északi részén fekszik, amely a legértékesebbnek számít az ingatlanpiacon.

A herceg jogtalanul követelte vissza az ingatlanokat, visszaszolgáltatási kérelmére négy éven át nem kapott választ. Ekkor bérelte fel Truicát, aki bevonta az ügyletbe az izraeli üzletembereket.

A vádirat szerint az üzletemberek kenőpénzt fizettek a román restitúciós hatóság tagjainak, hogy Pál javára döntsenek. A herceg cserében a visszakövetelt ingatlanok értékének 50-80 százalékát fizette ki nekik.

Pál megkapta az ingatlanokat, amivel több mint 145 millió eurós kárt okoztak a román államnak. A vádirat szerint mindez 2006 és 2013 között történt. A mostani bírósági ítélet érvénytelenítette a visszaszolgáltatást, és visszahelyezte a román állam tulajdonába az ingatlanokat.

(Forrás: MTI – Kép: illusztráció)

További híreink

Mi Hazánk: Látszatintézkedés csupán Áder levele a Tisza ukrán szennyezése ügyében

Szabó Norbert

Brexit: úgy fest, ma megszülethet a megállapodás

Varga Lilla

Hírklikk: öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen