5.4 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
Hírek

Kik fogják kitermelni a gázt a battonyai gázmezőn?

Magyar és külföldi energetikai szakemberek már az orosz-ukrán háború kezdete óta foglalkoznak azzal, hogy Magyarország akár évi 1,5-2 milliárd köbméternyi földgázt is kitermelhetne. Nemrégiben egy kormányinfón elhangzott, hogy Magyarországnak van földgázkitermelésre alkalmas területe. Arról is beszéltek, hogy a Békés megyei Nyékpusztán hamarosan elindulhat a kitermelés, de több éves információkra támaszkodva erre van lehetőség Battonyán is.  Ám meglehetősen homályos információk keringenek arról, jelen pillanatban mi a helyzet ezzel, ki szervezi majd meg a kitermelést. 

– Öt társasággal kötött koncessziós szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Négyen – köztük a Mol Nyrt. – szénhidrogén-kitermelés jogát nyerték el, egy társaság pedig, amely mellett korábban a Közgép is felbukkant, geotermikus erőművet gründol – írta még a kérdéses gázmezőről 2015-ben a napi.hu.

Tudni érdemes, hogy Magyarország bár nem nevezhető gáznagyhatalomnak, de Európa sok más országával szemben Magyarországon jelentős szén-hidrogén-vagyon van a föld alatt, amelynek a nagy része földgáz. Nem is véletlen, hogy 2020-ban a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat adatai szerint a kitermelés meghaladta a 2 milliárd köbmétert. Jól mutatja a tartalékok nagyságát, hogy mindez a hazai éves földgázigény ötödét képes volt fedezni.

Nincs magyar kézben a kitermelés a battonyai földgázmező esetében?

Ez a kérdés merülhet fel sokakban, ugyanis a rendelkezésre álló nyilvános információkból ilyesmi rajzolódhat ki.

Ugyanis az elmúlt években több külföldi nyertesről olvashattunk a szóban forgó magyar gázmező esetében.

A geotermikus koncesszió nyertese, az EU-Fire EGS Hungary Kft. az EU-Fire Ingatlanfejlesztő és Tanácsadó Kft. többségi és az izlandi központú, geotermiában utazó Mannvit hf magyar érdekeltsége, a Mannvit Kft. 5 százalékos kisebbségi tulajdonában van.

– A kanadai hátterű, hollandiai bejegyzésű Vermilion Exploration B.V. Ebes területére kötött koncessziós szerződést, ezt megelőzően a 2013 augusztusában meghirdetett bányászati koncessziós pályázaton a Battonya-Pusztaföldvár dél területen vált jogosulttá szénhidrogén-kutatásra, -feltárásra és -kitermelésre – adta közre akkoriban a napi.hu.

A helyzet rendezése céljából írásban fordultunk pár napja a Innovációs és Technológiai Minisztériumot (melynek jogelődje a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), eddig még nem kaptunk választ, amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.

(Fotó: Magyar Nemzet)

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Végstádium – tizenötszörösére ugrott a fodrászüzlet rezsije egyetlen hónap alatt

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben