3.9 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
BelföldHírekKiemelt

Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?

Az eredeti napirendhez képest jelentős késéssel, elhúzódó vitákkal zakatol tovább a törvénygyár az első őszi ülésnapon, ahol az interpellációkra csak jóval 17 óra után került sor. Az ülésvezető Lezsák Sándor bejelentette, hogy két interpellációt visszavontak, így ennyivel rövidebb lesz a tisztelt honatyák napja. 

A két szóban forgó interpellációt a Fidesz és a KDNP vonta vissza. Ezek elhangzása minden alkalommal egyszersmind komikus és unalmas jelleget kölcsönöz a magyar törvényhozás munkájában, idestova a rendszerváltás óta. Kultúrája (értelme) annak, hogy egy kormánypárti képviselő interpellál egy minisztert talán csak Nagy-Britanniában van, de ez a választási rendszertől kezdve az ottani politika általános természetrajzán át sok összetevőre vezethető vissza.

Nem kockáztatunk nagyot tehát, ha úgy tudósítunk, hogy a szóban forgó két felszólalás elmaradásáért nem kár. Ugyanezt már teljes biztossággal nem lehet megállapítani az MSZP-s Komjáthi Imre (” Miért nem segítenek a kisnyugdíjasokon? Meddig hitelezzenek még a nyugdíjasok a kormánynak?”) interpellációjáról, amely szintén nem hangzott el, mert a képviselő vagy nem volt a helyén, vagy elmulasztotta időben bedugni a kártyáját.

Komjáthi helyett Szabó Szabolcs és Lázár János kedélyes beszélgetését hallgathattuk egy csepeli beruházásról, melynek végére kisült: Szabó nem fogadja el Lázár válaszát.

Ennél a pontnál azonban villámként csap belénk a felismerés: Lezsák lehetőséget ad a mulasztó Komjáthinak, aki nehézkesen, de eddigre csak bedugja a kártyáját. Szóra emelkedvén azt kérdezte, hogy a kormány elkötelezett-e a nyugdíjak emelése iránt.

Tállai erre azt válaszolta, igen: “a kormány elkötelezett és a nyugdíjak vásárlóértéke nőtt”.

A szocialistát ez nem győzte meg, nem fogadta el a választ.

“Kik jutnak hozzá az egészségügyi adatainkhoz?”

A Mi Hazánk Bács-Kiskun megyei képviselője egy egészségügyi adattér programról interpellálta a belügyminisztert (Pintér nem volt a teremben), amely enyhíti az orvosi adatok titkosságának szabályait.

Az Európai Unió idén májusban indította útjára az európai egészségügyi adattér programját, amelyben a tervek szerint öt éven belül az egészségünkkel kapcsolatos valamennyi információ megjelenik, ha egészségügyi ellátást veszünk igénybe – kezdte felszólalását Szabadi István.

Az egészségügyi adatok határokon átnyúló megosztásának csak az egyik célja, hogy az egészségügyi adatainkhoz EU-szerte azonnal hozzáférjünk. A „másodlagos cél” az összesített egészségügyi információk felhasználása az ún. közérdekű projektekhez, így például a tudományos kutatás, a gyógyszergyártás és a politikai döntéshozatal számára.

Az európai egészségügyi adattért a nemzeti egészségügyi adatbázisok összekapcsolásával tervezik létrehozni, melynek alapját Magyarországon a 2017. november 1-jétől működő Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (vagyis az EESZT) jelenti, ami az egészségi állapotunkkal kapcsolatos információkat 2020. júniustól a magánellátásra kiterjedően is tartalmazza.

Az egészségügyi adatok érzékeny személyes adatnak (ún. különleges adatnak) számítanak, amivel mi magunk rendelkezünk. Ennek ellenére az EESZT-ben digitális önrendelkezés keretében csak hozzáférési korlátozásokat tudunk beállítani, a meglévő adatok törlésére nincs lehetőségünk, ami a GDPR 17. cikkébe ütközik.

Az EESZT-t működtető Országos Kórházi Főigazgatóság az érintett hozzájárulása alapján, vagy törvényben meghatározott esetben személyazonosításra alkalmas módon, egyéb esetben személyazonosításra alkalmatlan módon adatot szolgáltat az EESZT-ben tárolt egészségügyi adatainkról.

Ilyen törvényben meghatározott esetet jelent a különleges jogrend, ami az orosz–ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet okán november 1-jéig fennáll, és ezalatt az idő alatt az egészségügyi válsághelyzeti ellátásra vonatkozó rendelkezéseket kell automatikusan alkalmazni.

Kérjük Tisztelt Miniszer Úr válaszát azzal kapcsolatban, hogy az EESZT-ben tárolt egészségügyi adatokat határon átnyúló egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó információcsere keretében mely tagállamoknak adtak át, az elektronikus betegségregiszterbe és

a pandémia értékelő regiszterbe feltöltött egészségügyi adatainkhoz kik férnek

hozzá, 2020. január 31-ig visszamenően az operatív törzs és munkaszervezete egészségügyi adatainkat milyen célra használta fel, feldolgozásukkal kiket és mennyiért bízott meg, az egészségügyi adatainkat eladták-e és mennyiért külföldi gyógyszer-, illetve vakcinagyártók cégeknek, a befolyt bevétel hova került? – tette fel a kérdést Szabadi István a Mi Hazánk képviselője.

A választ Rétvári Bence államtitkár prezentálta, aki kifejtette, hogy az e-receptek kibocsájtása óta naponta 800.000 adat kerül feltöltésre, és ez “egy nagyon jó és korszerű rendszer”. Rétvári szerint ez segít abban, hogy mindenki minél hamarabb meggyógyuljon és már külföldről is a csodájára járnak.

A KDNP-s politikus úgy véli, hogy ezek jó és előnyös dolgok és mindenki maga engedélyezheti az adatait és annak kezelési körét. Hozzátette: mindenkinek nagyon nagy biztonságban vannak az adatai.

Szabadi István jelezte, hogy nem tudja elfogadni a választ, hiszen nem lehet tudni azt, hogy pontosan kik férnek ezekhez az adatokhoz hozzá. Szabadi kifejtette: egyértelmű, hogy itt egy üzletágat akarnak felépíteni, amely felülírja a betegek ellátását, a gyanú fennáll, hogy egy világméretű adathalászatról és visszaélésszerű működésről van szó – tette hozzá.

Az országgyűlés egyenként szavazott az interpellációkról, az összes választ elfogadták. 

További híreink

A szégyen napja – 18 éves a balliberális hazaárulás

Faragó Dániel

A hangos kisebbség akarata érvényesült – német lapok szerint csak két játékos szeretett volna politizálni Katarban

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben