3.9 C
Budapest
2022. december 5., hétfő
Magyar Jelen
KiemeltKülföld

Kilenc európai NATO-tagállam nyilatkozatban állt ki Ukrajna NATO-tagsága mellett

Kilenc európai NATO-tagállam vezetője adott ki közös nyilatkozatot vasárnap, amiben támogatják Ukrajna csatlakozását az Egyesült Államok vezette biztonsági szövetséghez. Az aláírók egyúttal felszólították mind a 30 NATO-országot, hogy növeljék a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat – adta hírül az AP nyomán a 444.

Volodimir Zelenszkij azt követően kezdeményezte Ukrajna NATO-ba történő felvételét, hogy Oroszország bejelentette négy ukrajnai régió annektálását.

A NATO-tagsághoz mind a 30 tagország jóváhagyása szükséges, és Ukrajna csatlakozása nem tűnik egy gyorsan megugorható akadálynak – különös tekintettel arra, hogy az ország háborúban áll.

Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia kormányfő vasárnap közös nyilatkozatban jelentették ki:

Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszországtól, hogy azonnal vonuljon ki az összes megszállt területről, és arra ösztönözzük valamennyi szövetségesünket, hogy jelentősen növeljék az Ukrajnának nyújtott katonai támogatásukat.

A közlemény szerint az egyes országok vezetői határozottan kiállnak a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozón hozott döntések mellett. Akkor a NATO-tagok egyöntetűen üdvözölték Ukrajna és Grúzia csatlakozási törekvéseit, de nem voltak hajlandóak egyértelmű menetrendet meghatározni a két ország esetleges csatlakozására vonatkozóan.

További híreink

34 éves elnököt választott ifjúsági tagozatának élére a Fidesz

Faragó Dániel

Exkluzív! – Somogy megyében kaptak lencsevégre egy krampuszt, bolti lopás miatt keresik

Faragó Dániel

Felbomlott a szivárványkoalíció a DK fővárosában, működésképtelenség miatt feloszlatást terjeszt elő a Mi Hazánk

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben