20 C
Budapest
2022. július 6., szerda
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Kína: a hongkongi tüntetések “gyönyörűek”, az amerikai tüntetők viszont “csőcselék”?

A béke, stabilitás és biztonság mielőbbi helyreállását reméli Peking azt követően, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök híveinek egy csoportja szerdán megrohamozta a szövetségi törvényhozás épületét Washingtonban – mondta Hua Csun-jing, a kínai külügyminisztérium szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szóvivő úgy fogalmazott:

hisszük, hogy az Egyesült Államok népe stabilitásra és békére vágyik, és reméljük, hogy hamarosan biztonságban és stabilitásban lesz részük, különösen a járvány okozta, borús helyzetben.

Hua ugyanakkor párhuzamot vont a szerdai washingtoni zavargások és a Hongkongban 2019-ben zajló, kormányellenes tüntetések között, kiemelve, hogy egyes amerikai sajtóorgánumok és politikusok teljesen eltérően reagáltak a két eseményre.

A szóvivő szerint míg egyesek a hongkongi tüntetőket a demokrácia hőseiként ünnepelték és a demonstrációkat “gyönyörű látványként” írták le – utalva ezzel Nancy Pelosi amerikai házelnök kijelentésére, – a szerdai tüntetőket “csőcseléknek” titulálták, és az eseményt mint “zavargásokat” írták le.

Hua felhívta a figyelmet arra is, hogy

a washingtoni események során négy ember életét vesztette, és úgy vélekedett: a hongkongi rendőrök egy sokkal súlyosabb helyzetben mérsékletes és profi hozzáállást tanúsítottak.

A kínai külügyi szóvivő továbbá arra szólította fel az amerikai kormányt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket az újságírók védelmében, miután a Capitoliumnál több riportert, köztük egy kínai újságírót bántalmazás ért.

(MTI)

További híreink

Idén nem lesz Budapest Pride felvonulás

Dunai Tibor

László Attila: a Jászapátin uralkodó állapotokról már az egész ország tud

Irányi Dániel

Lopott tévével szállt fel a villamosra fényes nappal

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen