27.2 C
Budapest
2022. július 5., kedd
Magyar Jelen
Kiemelt Tudomány

Kína beszüntetné a koronavírus eredetét kutató vizsgálatokat

Kína nem fogadja el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt, a koronavírus eredetvizsgálatának második szakaszára vonatkozó tervet – közölte keddi sajtótájékoztatóján Ceng Ji-hszin, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság helyettes vezetője.

A vizsgálat második szakaszával kapcsolatos munkaterv olyan elemeket tartalmaz, melyek nem tartják tiszteletben a tudományt

– állítja a kommunista vezető.

A nemzetközi vizsgálóbizottság még július 15-én szólította fel (ismét) a Kínai Kommunista Pártot,

biztosítson nagyobb fokú átláthatóságot a legelső koronavírus-fertőzöttekről szóló tájékoztatásokkal kapcsolatban.

Hozzátették: a Kínában tevékenykedő kutatók csak azt láthatták, amit a Párt látni engedett nekik, ráadásul valamennyien érezték,

nagy nyomás helyeződött rájuk annak érdekében, hogy kizárják a vírus laboratóriumi eredetét.

Ceng csütörtökön azonban ismételten elutasította ezt az elméletet, hangsúlyozva, hogy a Vuhanban működő laboratóriumban nincsen emberekre közvetlenül átterjedni képes vírus.

Az állami média Kínában az utóbbi hetekben rendre azzal vádolja az amerikaiakat, hogy a vírust valójában ők szabadították a világra a marylandi Fort Detrick katonai bázis egyik laboratóriumából.

Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján felszólította a WHO-t, hogy tartson vizsgálatot a laboratóriumban, miután öt nap alatt közel ötmillió kínai írt alá egy ezt követelő nyílt levelet.

Továbbá követelte az Egyesült Államoktól, mutasson hiteles bizonyítékokat a Wall Street Jorunalban megjelent azon állítás kapcsán, miszerint a Vuhani Virológiai Intézet egyes kutatói 2019 novemberében “covid-gyanús” tünetekkel kórházi ellátásra szorultak. A szóvivő a jelentést bizonyítékok hiányában hazugságnak nevezte, melynek célja Kína megbélyegzése.

A koronavírus eredetének vizsgálatára az év elején Kínába látogató nemzetközi misszió (tagjai között 17 nemzetközi és 17 kínai szakértővel) nem jutott konkrét következtetésre, és egy lehetséges forgatókönyvet hagyott nyitva.

A finoman szolva is “kínai befolyás gyanúja alatt álló” WHO, valamint a kínai szakértőkkel felhígított misszió egy rövid vizsgálat után “nagyon valószínűtlennek” nevezte a vírus laboratóriumi eredetét, és egy állítólagos közvetítő fajt tett felelőssé a koronavírus emberre terjedéséért. Ami azért érdekes, mert

ezt a rejtélyes fajt a mai napig nem sikerült megtalálni.

A nemzetközi közvélemény olyannyira elégedetlen volt a vizsgálóbizottság jelentésével, hogy a WHO kénytelen volt újabb vizsgálatokat indítani.

(napi.hu nyomán)

További híreink

Schmidt Gábor: július második felében kezdődhet a kajak-kenu szezon

Kemény János

Svédország: 3 éves (!) kislányt erőszakolt meg a bevándorló

Szabó Norbert

Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert tündéri elefántja

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen