21.9 C
Budapest
2021. május 9., vasárnap
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Kínai internáltak hajából készült fonatokat foglaltak le az Egyesült Államokban

Az amerikai szövetségi hatóságok szerdán olyan hajfonatokat és egyéb szépészeti termékeket foglaltak le New Yorkban, amelyek feltételezhetően kínai internáló táborokban őrzött rabok hajából készültek.

Az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Ügynöksége (CBP) az AP helyi hírügynökségnek arról számolt be, hogy 13 tonnányi, mintegy 800 ezer dollár értékű terméket foglaltak le.

Brenda Smith, a CBP kereskedelmi hivatalának ügyvezető-helyettese azt mondta, az ilyen termékek előállítása nagyon súlyosan sérti az emberi jogokat. Lefoglalásukra adott utasítás világos és közvetlen jelzés mindenkinek, aki az Egyesült Államokkal akar kereskedni, hogy Amerikában nem tűrik el az ilyen tiltott és embertelen termékek forgalmazását.

Idén ez már a második alkalom, amikor ilyen kínai termékeket foglaltak le az Egyesült Államokban.

Rushan Abbas amerikai ujgur aktivista, akinek orvos nővére két éve eltűnt Kínában, és testvérét vélhetően egy munkatárborban tartják, azt mondta, az ilyen hajfonatokat viselő nőknek gondolniuk kell azokra, akik ezeket a termékeket előállítják.

A mostani szállítmányt a Lop megyei Meixin Hair Product nevű cég készítette. Egy hasonló, májusban lefoglalt küldeményt a Haolin Hair Acessories vállalat állította elő, bár a cég hajfonatairól kiderült, hogy nem emberi hajból, hanem szintetikus anyagból készültek.

Mindkét cégnek a nyugat-kínai Hszincsiang régióban van székhelye, ahol

az AP jelentése szerint az elmúlt négy évben az ujgur kisebbség egymillió vagy annál több tagját vették őrizetbe. Börtönökben és internáló, átnevelő táborokban tartják fogva őket, bántalmazzák a rabokat, egyben arra kényszerítik őket, hogy tagadják meg muzulmán vallásukat és anyanyelvüket.

Kínában azt gyanítják a többségében muzulmán ujgurokról, hogy eltérő kultúrájuk, nyelvük és vallásuk miatt szeparatista irányzatokat támogatnak.

A kínai külügyminisztérium cáfolta az ujgurokat fogva tartó táborok létét. A tárca egy közleményében reményét fejezte ki, hogy eljön az idő, amikor az Egyesült Államok majd másképpen tekint az eseményekre és törekedni fog a normális kereskedelmi kapcsolatok megteremtésére. Kína azt állítja, hogy a táborokban szakképzés folyik.

Donald Trump amerikai elnök idén június 17-én aláírta, az ujgurok emberi jogairól szóló törvényt, amelyet a képviselőház május végén fogadott el. A törvény büntetőintézkedéseket tesz lehetővé az ujgur kisebbség “tömeges internálásáért felelős kínai vezetők” ellen. Egyéb szankciók mellett az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormánytisztviselőktől megvonnák az amerikai beutazási vízum lehetőségét.

(MTI)

További híreink

Hatalmas siker a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz

Dunai Tibor

Római helyett arab számok lesznek a múzeumban, hogy “mindenki” el tudja olvasni

Faragó Dániel

Négy év börtönre ítélték a vuhani járványkitörésről tudósító civil újságírót

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben