9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Belföld Gazdaság Hírek

Kirúgott dolgozók, végtelen várólisták, megfizethetetlen árak a magánszolgáltatóknál -a covid egészségügyi mérlege

Lassan két éve nehezíti meg, vagy egyenesen akadályozza a magyar kórházakban a betegek ellátását, műtétek elvégzését a koronavírus járvány és az ahhoz köthető kormányzati intézkedések, amelyek miatt fontos beavatkozások maradnak el.

Emiatt sokan dönthetnek úgy: nem várják ki a várólistát, elvégeztetik magánúton a beavatkozást. Ehhez azonban mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen egy ilyen műtét átlagosan akár 2-4 havi fizetésbe is belekerülhet. Ezt kevesen engedhetik meg maguknak.

A várólisták az elmúlt egy évben rekordhosszúságúra nőttek miközben

az egészségügyben dolgozó oltatlanok, vagy nem “elégszer” oltottak kirúgása folyamatos.

A csípő- és térprotézis, gerincműtétek, ortopédiai nagyműtétek, sérvműtétek, pajzsmirigy műtétek, stb. esetében azt láthatjuk, hogy egy év alatt jelentősen hosszabbodtak a várólisták. De a szaruhártya műtétek esetében is például azt láthattuk, hogy 2021 januárjában 843 nap volt az átlagos tervezett várakozási idő, jelenleg 767 nap – ez tulajdonképpen csökkenést jelent, csakhogy még így is több mint 2 évet várhatnak a betegek.

A várólisták hosszának növekedése lehet az egyik oka, hogy a pandémia felerősítette a magánegészségügyi szolgáltatások iránti, egyébként évek óta fokozódó keresletet. A hivatalos KSH-adatok szerint 2019-ben egy átlagos magyar háztartás több mint 200 ezer forintot költött az egészségére. A Prémium Önkéntes Pénztárak reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy még a tudatos egészségpénztári tagok is jellemzően alábecsülik a saját egészségügyi kiadásaikat. Azok, akik úgy gondolják, hogy évente kevesebb mint 20 ezret vagy 20 és 50 ezer forint közötti összeget költenek egy háztartásban, ennél a valóságban sokkal többet, évi 120 és 140 ezer forint közötti összeget adnak ki csak az egészségpénztári számlájukat használva.

Medicover árlistája szerint a szürkehályog műtét egy fókuszú lencsével Budapesten 250 ezer forinttól, multifokális lencsével 365 ezer forinttól, és tórikus lencsével 310 ezer forinttól kérhető. (Tavaly októberben még ez a beavatkozást egy fókuszú lencsével 230 ezer forinttól, tórikus lencsével 290 ezer forinttól végezték.) A Duna Medical Centerben a szürkehályog műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel 354 ezer, tórikus hajlítható műlencse beültetéssel 486 ezer, tórikus, multifokális hajlítható műlencse beültetéssel 783 ezer forintba kerül. (Tavaly ősszel más volt a díjszabás: a szürkehályog műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel 420 ezer forint, tórikus hajlítható műlencse beültetéssel 690 ezer forint volt.)

Az epekövektől véglegesen az epekő eltávolításával, laparoszkópos műtéttel lehet megszabadulni.A laparoszkópos epehólyag eltávolítás a Szent Magdolna Magánkórházban 400 ezer forinttól, míg a Medicovernél 450 ezer forinttól érhetől el. A Duna Medicalnál ugyancsak 450 ezer forint az epehólyag eltávolítás, míg a TritonLife Róbert Kórház árlistája szerint 549 forintot kérnek érte. A Budai Egészségközpontban (BHC) a beavatkozás altatásban (egy ápolási nappal, és szövettannal) 630 ezer forint (bár felhívják a figyelmet, hogy az árak tájékoztató jellegűek, minden esetben egyedi árajánlatot adnak). A Dr. Rose Magánkórházban pedig 740 ezer forinttól végeznek epehólyag eltávolító műtétet. Tavaly október óta csak a BHC frissítette az árait: akkor ott még 600 ezer forint volt az epeműtét.

csípő- és térdprotézis műtétek ára nagyban függ attól, milyen típusú protézist ültetnek be. Ezek a műtétek már sokkal drágábbak, mint kivetetni egy epehólyagot: a költségek szinte biztosan egymillió forint felett lesznek, de van olyan magánklinika, ahol kétmillió forint felett van a beavatkozás díja.

Duna Medicalnál a csípőprotézis műtét 1 mllió 948 ezer forint (tavaly még 1 millió 749 ezer forint volt), a CN csípőprotézis beültetés pedig 2 millió 114 ezer forintba kerül, akárcsak a térdprotézis beültetés (Sanatmetal)/(NexGen). A “térdprotézis totál” műtét 1 mllió 948 ezer forint (bár tavaly még ez is 1 millió 749 ezer forint volt). A TritonLife Róbert Kórházban csak a protézis beültetés 1 millió 799 ezer forintba kerül, és még az implantátumot is ki kell fizetni. A Dr. Rose csípő- és térprotézis beültetést, illetve cserét (implantátum nélkül) is 2 millió 200 ezer forinttól végez.

(Pénzcentrum)

További híreink

Csaknem 20 ezer rabot engednek szabadon a Dél-afrikai Köztársaságban

Kiss Albert

Európa-liga: vezetőedző nélkül kell kiállnia a Fehérvárnak

Irányi Dániel

A Mi Hazánk Erdélybe is elvitte üzenetét

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen