26.1 C
Budapest
2022. augusztus 19., péntek
Magyar Jelen
Gazdaság

Kiszolgáltatott helyzetben a termelők

A koronavírus-járványt a zöldség-gyümölcs ágazat is megérezte, főképp a beutazási korlátozások okoztak problémákat a tavaszi idénymunkáknál, de az idei legnagyobb csapást a szélsőséges időjárás jelentette.

A járvány miatti veszélyhelyzet után körülbelül egy hónapig voltak zavarok a szektor munkaerő-ellátásában. Ez azonban abban az időszakban még nem érintett sok ágazatot, „csak” azokat, ahol a betakarítás már megindult (például spárga és szamóca), illetve ahol a tavaszi időszak intenzív élő munkaigénnyel rendelkezik (ilyenek a fóliás növénykultúrák).

Sok múlik a vendégmunkásokon

Aztán egy fontos lazítás következett be a külföldiek beutazásában: szigorú szabályok, de egyszerűsített adminisztráció mellett már jöhettek a szomszédos országok vendégmunkásai. A tavaszi veszélyhelyzet megszüntetése után még szabadabb volt a beutazás, így a gazdálkodóknak ebben az időszakban már semmivel sem voltak nagyobb gondjaik, mint egy átlagos évben.

A külföldiek foglalkoztatása elsősorban azokban az ágazatokban gyakori, ahol nem szezonális, hanem tavasztól őszig folyamatos az élőmunkaigény. Ennek köszönhetően hosszú időn keresztül tudják foglalkoztatni az ideérkezőket. Valószínűsíthető, hogy ez a munkaerő már szeptember 1-jén is Magyarországon dolgozott, így egyelőre nem okoz nagy problémát a határok lezárása, illetve a beutazás jelentős szigorítása.

 

(24.hu nyomán)

További híreink

Rekordot döntöttek a hazai naperőművek

Kiss Albert

Orbán: Pénzügyi eszközökkel próbálják zsarolni Magyarországot

Gabay Dorka

A Mi Hazánk képviselője ott volt a katás vállalkozók tüntetésén

Faragó Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben