5.1 C
Budapest
2022. január 29., szombat
Magyar Jelen
Kiemelt Külföld

Még a boltokból is kitiltják az oltatlanokat Németországban

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek tanácskozásán hozott döntés szerint valamennyi tartományban bevezetik, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni “védő”oltással nem rendelkezők kizárólag az alapellátást biztosító boltokba léphetnek be – írta meg az MTI.

A vírus terjedésének lassításához egy sor további korlátozást is bevezetnek, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Ebben a helyzetben közös erőfeszítéssel, a “nemzeti szolidaritás” eszközével minél gyorsabban meg kell törni a járvány eddigi legerősebb, negyedik hullámát – emelte ki Angela Merkel.

Ismertette, hogy

előmozdítják az általános oltási kötelezettség ügyét is.

Felkérik a Német Etikai Tanácsot (Deutscher Ethikrat), hogy az év végéig dolgozzon ki állásfoglalást, amelynek alapján meg lehet vitatni és el lehet dönteni az ügyet a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kötelezettséget februártól vezethetik be.

Az új szabályok közé tartozik, hogy az oltatlanokat a kulturális és más szabadidős intézményekből is kitiltják. Így nem járhatnak például moziba vagy uszodába. A tartományok választhatják azt is, hogy az oltással rendelkezőket és a fertőzésen igazoltan átesett embereket is csak friss negatív vírusteszt lelettel engedhetik be.

Az oltatlanok elszigetelését szolgálja az a szabály is, hogy egy-egy háztartás tagjai legfeljebb egy további háztartás maximum két tagjával tölthetik együtt az időt, ha van a csoportban oltatlan.

Mindenkire vonatkozó korlátozás egyebek mellett, hogy szilveszterkor és újévkor tilos a gyülekezés és a tűzijátékok használata. (Az nem tisztázott, a tűzijáték hogyan befolyásolja a vírus terjedését – a szerk.) Korlátozzák a tömegrendezvényeket is, zárt térben a helyiség befogadóképességének legfeljebb 50 százalékát lehet kihasználni és maximum ötezer embert lehet beengedni. A szabad ég alatt tartott rendezvényeken legfeljebb 15 ezer ember vehet részt.

Az oltatlanokat a tömegrendezvényekről is kitiltják.

Az ügyvezető – valamint a várhatóan december 8-án hivatalba lépő új – kormány és a 16 tartomány vezetőinek tanácskozásán összeállított katalógus a minimálisan kötelező szabályokat tartalmazza. Szigorúbb előírásokat minden tartomány bevezethet. A negyedik hullám megtörését szolgáló erőfeszítések másik fő iránya az oltási kampány felgyorsítása. A tervek szerint az eddigi 124,4 millió adag után karácsonyig további 30 millió adag oltást adnak be.

A törvényi szabályozás átalakításával lehetővé teszik, hogy gyógyszerészek és fogorvosok is beadhassák a Covid-19-től védő oltást

– ismertették Angela Merkel, Olaf Scholz jövendő kancellár és a miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete – vezetőinek közös tájékoztatóján.

Kiemelt képünkön Merkel és az utódja, Olaf Scholz – fotó: zdf.de

További híreink

Koronavírus: az elhízottság növelheti a megbetegedés kockázatát

Varga Lilla

Eddig tizenegy ország fegyveresei fogadták el az ENSZ tűzszüneti felhívását

Kiss Albert

Szerb katonák figyelmeztető lövésekkel tartották vissza a kitörni készülő migránsokat

Dunai Tibor

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen