15 C
Budapest
2021. szeptember 29., szerda
Magyar Jelen
Belföld Egyéb kategória Vélemény

Kóka úgy emlékszik, hogy nála semmit nem lehetett “okosba” elintézni

A Bilkk volt egyszer egy politikus nevű sorozatának legutóbbi részében Kóka János volt a vendég, aki “meghatóan” őszinte hangnemben értékelte saját teljesítményét.

Bár nehéz feledni azokat az éveket, de érdemes rögzíteni, hogy Kóka János a Gyurcsány Ferenc vezette kormány leghűbb kiszolgálója volt. 2004–2008 között gazdasági és közlekedési miniszter, 2007–2008-ban az SZDSZ elnöke, 2010-ig a párt frakcióvezetője volt.

koka janos origo - PestiSrácok

Kóka ennyi év távlatából úgy látja, hogy pártelnökként és frakcióvezetőként megbukott, de gazdasági miniszterként kifejezetten jól teljesített. Arra nem tért ki, ha ekkora pénzügyi tehetség, akkor az SZDSZ megszűnésekor miért hagyott tartozást maga után pártja. 

A volt miniszter egyszer kijelentette, hogy

„a politikában nem lehetsz őszinte”.

Ez utólag sok dolgot megmagyaráz, de arra nem ad egyértelmű választ, hogy Kókának “kényszerből kellett hazudnia”, vagy örömét is lelte benne. Tölgyessy Péter úgy jellemezte, hogy

„Kóka nagyokat mond, de keveset csinál”.

A volt miniszter azt is állította, hogy nála soha semmilyen mutyizást nem lehetett okosba elintézni, még az ebben nagyon gyakorlott szocialistáknak sem. Arról természetesen nem beszélt, hogy a költségvetés meghamisításában segített-e véletlenül Gyurcsánynak.

Kóka szerint saját

miniszteri tevékenységének legszebb eredménye a jelentősen túlárazott autópályák elkészülése,

azt is hozzátette, hogy azóta a Fidesz is ugyanabban a konstrukcióban készítteti el ezeket a beruházásokat, (tehát ők is képesek ugyanolyan “jó áron” éppíttetni a haveri cégekkel.)

A kormányváltás után Kóka visszavonult az üzleti életbe, elszámoltatás helyett pedig diplomata útlevél és Szijjártó Péter várt rá. Elmondta, hogy Szjjártó azóta kikéri taná­csait, így többnyire tagja azoknak a komoly üzleti delegációknak, amelyekben egészségügyi és informatikai beruházásokról tárgyalnak.

(kiemelt kép: index)

További híreink

Ki fogja kárpótolni a mélyigénytelenség miatt vagyonukat vesztett embereket?

Kiss Albert

Átadták az Ásotthalom-Szabadka kerékpárutat

Varga Lilla

A Mi Hazánk szerint nem fog sokáig állni Baranyi Krisztina “BLM-szobra”

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen