4.7 C
Budapest
2021. április 13., kedd
Magyar Jelen
Gazdaság

Komoly adóváltozás jön Lengyelországban, helyzetbe hozzák a hazai cégeket

Cash flow alapú, vagyis csak a kiosztott nyereség után fizetendő társasági adó bevezetését jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kevesebb mint 4 milliárd forintnak megfelelő árbevételű cégek számára.

A miniszterelnök szerint az adórendszernek az évi 50 millió zlotynál (mintegy 3,9  milliárd forint) alacsonyabb árbevételű cégekre vonatkozó módosítása a  lengyelországi vállalkozások mintegy 97 százalékát érinti.

Az Észtország példájára meghozott módosítás a lengyel  középosztály megerősítését célozza, a következő években több százezer új munkahely megteremtését eredményezheti. Bevezetése közel 5 milliárd zloty (387 milliárd forint) bevétel-kiesést okozhat az állami költségvetésben – mondta el  Morawiecki.

Lengyelországban a kiscégeknek 9 százalékos, az évi 1,2 millió eurónak megfelelő árbevételű társaságoknak pedig 19 százalékos társasági adót kell fizetniük.

A cégek pénzügyi likviditását javító adófizetési módszer bevezetését Lengyelországban már a nyári hónapokra tervezték, a koronavírus-járvány miatt azonban elhalasztották a lépést.

(MTI – Fotó: portfolio.hu)

További híreink

Ukrajna: több millió ember nyomorog, de jól fogy a Rolls-Royce

Kiss Albert

Váratlanul gyors a kínai gazdasági feltámadás – van azonban egy fenyegető tényező

Irányi Dániel

Kötelező feltüntetni a boltokban, hogy milyen országból származnak a zöldségek és gyümölcsök

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben