20.5 C
Budapest
2022. augusztus 20., szombat
Magyar Jelen
Kárpát-haza

Korčok: a diszkrimináció elleni harc jelenleg Szlovákia egyik prioritása

A rasszizmus, idegengyűlölet és diszkrimináció elleni harc jelenleg Szlovákia egyik prioritása az emberi jogok terén. Mindezt a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapja alkalmából találta mondani Ivan Korčok külügyminiszter. 

A külügyminiszter emlékeztetett, az ország az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a tagja volt 2018 és 2020 között, illetve arra is, hogy 2023 és 2025 között megpályázzák a Gazdasági és Szociális Tanácsbeli tagságot is. Korčok kifejezte, támogatja az egyenlőséget, az igazságosságot és az érintett kisebbségek részvételét a döntéshozatalban – írja a Felvidék.ma.

„Minden ember szabadon és egyenlő jogokkal születik. A faji felsőbbrendűség elve tudománytalan, morálisan aláírhatatlan, társadalmilag igazságtalan és veszélyes, épp ezért el kell utasítani mindazokkal az eszmékkel együtt, amik az emberek különböző fajtáit igyekeznek meghatározni”

– mondta a külügyminiszter.

Korčok felhívta a figyelmet arra is, hogy a világjárvány feltárta a rasszizmus és diszkrimináció valódi állapotát a társadalomban, fokozta a kisebbségekre nehezedő nyomást.

Üdvözölte az Európai Bizottság tavaly meghirdetett, tízéves, a roma kisebbség felzárkóztatását célzó tervezetét is, ami Korčok szerint „támogatja a romák négy szakpolitikai területbe történő bevonását az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségügy és a lakhatás terén.”

A külügyminiszter emlékeztetett, Szlovákia 130 másik országgal együtt állt ki a a faji megkülönböztetés elleni küzdelem világnapján az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 46. ülésén. Biztosított mindenkit, Szlovákia csatlakozott a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az intolerancia elleni fellépéshez.

(Fotó: TASR)

További híreink

Kíméletlenül bánt egy kisfiúval a játszótéren egy román férfi Vajdahunyadon

Varga Lilla

A világban szétszórtan élő erdélyi magyarok többsége nem készül hazaköltözni

Varga Lilla

A málenkij robot áldozataira emlékeznek a kárpátaljai Szolyvai Emlékparkban

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben