16.5 C
Budapest
2021. szeptember 28., kedd
Magyar Jelen
Vélemény

Koronavírus-szómágia

Koronavírus. A szó, amely hónapok óta kitölti gondolatainkat, a szó, amely – jelentéséhez méltóan – járványszerűen elfertőzte a teljes kommunikációs terünket, üzeneteinket, minden informálódás és tájékoztatás Alfája és Omegája lett. Ezért is figyelemreméltó a koronavírus szóösszetétel: kitalálni sem lehetett volna jobbat. Miért is?

Tény, hogy az orvosi zsargon nevezte el először a vírusoknak ezt a speciális fajtáját, a kicsúcsosodó külső formát öltő szerkezetet koronavírusnak, azaz korona formájú vírusnak. A koronavírus szó etimológiája (eredete) ilyen egyszerű (a korona pedig görög-latin eredetű, koszorú, hajpánt jelentéssel),

Most tegyük fel, hogy a koronavírus nevű vírusnak nincs korona formája. Ekkor sejlik fel előttünk igazán, hogy miért érdemelnek figyelmet a szóösszetétel további jelentéstartalmi rétegei, vagyis mitől lehetne teljes joggal a koronavírus ugyanúgy koronavírus, ha esetleg nem is lenne korona formája?

Mindenekelőtt a korona vírus egy olyan összetett kifejezés, amely egyszerre felséges, és fenyegető: a király koronája, és a betegség vírusa. Ilyen értelemben a legelőkelőbb, legnagyobb, uralkodó minőség társul, a legkisebb, legalsó szintű jelképpel. A történelem hosszú időszakában a királyi hatalom szakralitása egyfajta legfőbb vigyázója volt az alattvalói életének is. Ezért hát a korona kegyelme és a vírus kegyetlensége, az élet és a halál kettőssége is megbújik a kifejezésben. Híven tükrözi egyébként azt, ahogy a vírus az egyik embernél semmilyen tünetet, a másiknál pedig életveszélyes, akár halált okozó tüneteket eredményez.

Aztán a korona vírus azt is jól kifejezi, ami a szemünk előtt zajlik: a globális járványt okozó vírus, amely megkoronázza, beteljesíti, azt a korszakot, amiben eddig éltünk. Hiszen az a sok-sok esemény és kihívás, amely magasabb szintre vezette korunkra az emberiséget, az önellátás és önkifejezés csúcsait hozva el egyetemesen, most korszakként biztosan lezárul.

Korona vírus ez a kórokozó pedig azért is, mert a vírusok királyaként azzal emelkedik ki í vírusok köréből, hogy globális járványt és történelmi változásokat okoz. A tudomány számára is tanulságos egyébiránt, hogy nem a legfertőzőbb, vagy a leghalálosabb vírusok a legfenyegetőbbek számunkra, hanem adott esetben a legújabb vírusok.

Végül, de nem utolsó sorban a korona vírus egy forgatókönyvi lehetőség fennállása okán sajnos lehet az a vírus is, amely miként királyi korona, a legkülönlegesebb, legmagasabb szintű szakmaisággal elkészített ékszer; vagyis a korona elnevezését azért viseli, mert vírusként a legkülönlegesebb, legmagasabb szintű szakmaisággal elkészített, mesterséges labortermék: egy korona-vírus.

A szó mágiája önmagáért beszél, ezért én azzal a tanulságos figyelmeztetéssel zárom a fentieket, hogy lett egy új kihívója a „teremtés koronája” címnek. És hogy ki, vagy mi merészeli az emberiséget trónján fenyegetni?

Koronavírus, vagy amit akartok.

 

 

Jónás Levente – Magyar Jelen

További híreink

Pár(t)beszéd

Faragó Dániel

Járványszolidaritást, most!

Faragó Dániel

Gődény György, a zsidó bizniszpártos Izrael zászlaját tetováltatta magára

Kemény János

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen