5.7 C
Budapest
2021. április 15., csütörtök
Magyar Jelen
Tudomány

Kötelet is készített a neandervölgyi ember

Kötelet is készített a neandervölgyi ember, a kutatók közvetlen bizonyítékot találtak a tevékenységre.

A bizonyíték kezdetben csak egy fehér foltnak tűnt egy kőszerszám alján, mikroszkópos vizsgálat révén azonban kiderült, hogy egymás köré tekert rostszálakról van szó. A kutatók szerint ez a legrégebbi ismert bizonyíték arra, hogy az ősember tudott kötelet készíteni.

A lelet arra utal, hogy a modern ember evolúciós rokonai valamennyire értették a számokat és ismerték a fákat, amelyek a nyersanyagot adták. Ez a legújabb bizonyítéka annak, hogy a neandervölgyiek okosabbak voltak, mint ahogyan azt a modern ember gyakran feltételezi.

Bruce Hardy, az ohiói Gambierben lévő Kenyon College kutatója és munkatársai a Scientific Reports című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket.

A kötél alapján sejthető, hogy a neandervölgyi ember más képességek birtokában is lehetett, készíthetett például táskát, hálót és szövetet – írták a kutatók.

A leletre a Rhone folyó völgyében, Délkelet-Franciaországban bukkantak, kora mintegy 40-50 ezer évre tehető.

A kutatók nem tudják, hogyan használta a kötelet a neandervölgyi ember és hogy vajon eredetileg a rajta lévő kő vágószerszám része volt-e. Elképzelhető, hogy a kő egyszerűen csak ráesett a kötélre, így őrződött meg belőle egy mintegy 6,2 milliméteres darabka, miközben a többi része megsemmisült – mondta Hardy.

A kötél fák belső kérgéből készült szálakból áll, szélessége 0,55 milliméter. A neandervölgyiek úgy készítették, hogy három rostszálnyalábot az óra járásával ellentétes irányban összefontak, aztán ezeket az órajárás irányában fonták össze.

Ez a készítési folyamat a számok bizonyos szintű értését feltételezi Hardy szerint.

(MTI)

 

További híreink

Hónapokon belül megindulhat egy hatékony gyógyszer magyarországi gyártása

Dunai Tibor

Bubópestises mókust találtak Colorado államban

Szabó Norbert

Sosem mértek még enyhébb telet Oroszországban

Szabó Norbert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben